Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe maak ik mijn vriendenlijst op Facebook privé?

  Hoe maak ik mijn vriendenlijst op Facebook privé?

  Je vriendenlijst op Facebook privé maken; waarom zou je dat doen? En hoe moet het? Je leest het in dit artikel.

  Oplichters gebruiken tegenwoordig ook Facebook om mensen geld te ontfutselen. Een van de manieren die ze hiervoor gebruiken, is het kopiëren van een bestaand profiel. Ze stelen foto's van dit profiel en maken met deze foto's en dezelfde naam een nieuw account aan. Vervolgens nodigt de eigenaar van het nepaccount iedereen in de vriendenlijst van het originele profiel uit om vrienden te worden. Deze vriendenlijst is immers openbaar te bekijken op Facebook.

  Dan kan de oplichting beginnen. Kwaadwillenden sturen berichten uit naam van het slachtoffer met een verzoek om geld over te maken. De persoon zou bijvoorbeeld krap bij kas zitten of grote problemen hebben in het buitenland. Omdat het om een bekende lijkt te gaan, zijn mensen sneller geneigd geld over te maken. Het overgemaakte geld verdwijnt echter in de zakken van oplichters.

  Wil je voorkomen dat jouw profiel wordt gekopieerd en misbruikt door oplichters? Zet dan je Facebookvriendenlijst op privé!

  Hoe zet ik mijn vriendenlijst privé?

  Om aan te passen wie jouw vriendenlijst kan zien, doorloop je de volgende stappen:

  • Ga naar je profiel
  • Klik onder je omslagfoto op 'Vrienden' (1)
  • Klik op boven aan de pagina en selecteer in de vervolgkeuzelijst Privacy bewerken (2)

  • Selecteer een publiek, (bijvoorbeeld: Vrienden of Openbaar) om te kiezen met wie je je vriendenlijst in je profiel deelt (3)

  Opmerking: mensen kunnen gemeenschappelijke vrienden zien wanneer ze je profiel bezoeken. Je vrienden bepalen wie hun vriendschappen kunnen zien op hun eigen profiel. Als mensen je vriendschap kunnen zien op een ander profiel, kunnen ze deze ook zien in het nieuwsoverzicht, in zoekresultaten en op andere plaatsen op Facebook.

  Gerelateerd

 • Ook interessant