Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat moet ik weten over het privacyschandaal bij Facebook?

  Wat moet ik weten over het privacyschandaal bij Facebook?

  Het Britse bedrijf Cambridge Analytica heeft de Facebookgegevens van ongeveer 50 miljoen mensen in handen gekregen. Zijn jouw gegevens gedeeld? Hoe bescherm je je account? Opgelicht?! beantwoordt drie vragen over het privacyschandaal bij Facebook.

  Wat is er precies aan de hand?

  In 2014 werd de Facebook-app 'This is Your Digital Life' ontwikkeld. ’This is Your Digital Life’ was een persoonlijkheidstest. De app kon niet alleen gegevens van de gebruiker lezen, maar ook van zijn of haar vrienden. Er werden in totaal 270.000 mensen betaald om de test uit te voeren. De verzamelde informatie werd verkocht aan het bedrijf Cambridge Analytica. Cambridge Analytica gebruikte de gegevens vervolgens onder meer om kiezersprofielen te maken voor de campagne van Donald Trump.

  Zijn mijn gegevens gedeeld?

  De test is voornamelijk door mensen in de Verenigde Staten ingevuld, maar omdat de app ook gegevens van vrienden kon inzien is mogelijk ook data van tienduizenden Nederlanders buitgemaakt. Het gaat hier om onder andere je naam en woonplaats, maar ook je vriendenlijsten, foto's en likes.

  Op deze speciale Facebookpagina kun je onder 'is mijn informatie gedeeld?' zien of jouw gegevens in handen zijn gekomen van het onderzoeksbureau. Ook heeft Facebook aangegeven dat je de komende dagen een melding op je tijdlijn ziet verschijnen als jouw gegevens gedeeld zijn.

  Daarnaast kun je op Facebook zelf bekijken welke informatie het sociale medium van jou verzameld heeft. Je vraagt je dossier op door op Facebook via het pijltje rechtsboven naar instellingen te gaan. Vervolgens klik je op 'een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'. Als je je wachtwoord hierna invult ontvang je de informatie die Facebook van jou heeft verzameld.

  Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?

  Zijn jouw gegevens met Cambridge Analytica gedeeld? Je kunt dit helaas niet terugdraaien. Je kunt de kans dat het in de toekomst opnieuw gebeurt wel zo klein mogelijk maken.

  Het is mogelijk apps los te koppelen van je Facebook-profiel. Op deze manier geef je apps van Facebook geen toegang tot je gegevens. Het loskoppelen werkt als volgt:

  • Ga op Facebook naar instellingen via het pijltje rechtsboven

  • Klik op 'apps en websites'

  • Vink de apps die je wil loskoppelen aan

  • Klik vervolgens op verwijderen

  Als je de apps niet volledig wil loskoppelen van je Facebookaccount, kun je er ook voor kiezen de privacyinstellingen van de apps aan te passen. Dit kun je doen door op het potloodje naast de app te klikken.

  Het is natuurlijk ook een optie je Facebookaccount te verwijderen. Consumentenprogramma Radar schreef hier een uitgebreide uitleg over.

  Bron: Radar / RTL Nieuws / Opgelicht?!

  Gerelateerd

 • Ook interessant