Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtingstruc bij online autoverkoop

  Oplichtingstruc bij online autoverkoop

  Dat je moet opletten bij de koop van een tweedehands auto is algemeen bekend. Is de auto altijd goed onderhouden? Is de kilometerstand logisch voor de leeftijd van de auto? En het belangrijkste natuurlijk; rijdt hij fijn? Een proefrit zegt veel over de auto, maar hoe doe je dat als je een auto vindt op internet en die 300 kilometer ver weg bij een garage staat?

  Het overkwam Anneke uit Rotterdam. Zij zocht een auto voor haar nicht en vond er een online voor een redelijke prijs. Enige probleem; de auto stond in het Groningse Appingedam.

  Aanbetaling

  De aanbieder gaf aan dat hij, als Anneke echt geïnteresseerd was, wel naar haar toe kon rijden met de auto. Ze moest dan wel een aanbetaling doen. Als ze de auto toch niet wilde kopen, kreeg ze die uiteraard terug.

  Het is niet gebruikelijk om voor een auto te betalen zonder dat je hem gezien hebt, maar de verkoper weet Anneke er toch van te overtuigen om te betalen. Hij heeft immers ook andere potentiële kopers en als zij niets overmaakt, gaat hij met hen in onderhandeling.

  Naam garage misbruikt

  Uiteindelijk komt de verkoper niet op de afgesproken dag opdagen. Het geld is weg en Anneke krijgt geen contact meer. De advertentie stond op naam van Autogarage Mulder uit Appingedam. Als Anneke hen belt, krijgt ze te horen dat ze is opgelicht. Autogarage Mulder heeft hier niets mee te maken, ze hebben de auto waarin Anneke in geïnteresseerd is niet eens. De oplichter heeft waarschijnlijk bewust een garagebedrijf uitgekozen in een uithoek van het land, om deze truc te kunnen toepassen.

  Meerdere meldingen

  Opgelicht?! krijgt meerdere meldingen van mensen die op deze manier zijn opgelicht. Het zijn kleine, gewilde en daardoor in verhouding prijzige auto’s waarmee geadverteerd wordt. Een Fiat 500, een Audi A1 of luxe uitgevoerde Volkswagen Up. De advertenties zijn te herkennen omdat er geadverteerd wordt door een particulier, maar er wel een bedrijfsnaam van een garage wordt genoemd. Ook opvallend is dat de adverteerder de kopers aanspoort contact op te nemen via een 06-nummer, via WhatsApp.

  Advies: check verkoper

  Ben je op zoek naar zo'n auto en zie je een aantrekkelijk aanbod? Google de autogarage en bel naar hun vaste nummer of zoek hen op in de Kamer van Koophandel. Vraag of zij echt deze advertentie hebben geplaatst. En nog veel belangrijker: betaal nooit voor een auto die je nog niet gezien hebt! Ga naar de garage toe voor een proefrit.

 • Ook interessant