Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Populaire tweedehands-LEGO website slachtoffer van hackers

  Populaire tweedehands-LEGO website slachtoffer van hackers

  Schrik en teleurstelling voor alle LEGO-fans en ondernemers, de tweedehands-LEGO site Bricklink is sinds 3 november uit de lucht. De website die bekend staat als belangrijke handelsplaats voor tweedehands steentjes is gehackt door cybercriminelen. De hackers eisen 50.000 euro in Bitcoin van website eigenaar LEGO, meldt RTL Nieuws. 
   

  Bricklink werd in 2000 opgericht door Lego-fan Daniel Jezek. Met zijn site wilde hij LEGO-fans over de hele wereld met elkaar verbinden. Al snel kreeg hij de vraag van leden of het niet mogelijk was om via de site tweedehands LEGO te verkopen. De site werd zo populair, dat het in 2019 werd overgenomen door Lego zelf. 

  Gehackt 

  Bricklink wordt bestempeld als een zeer betrouwbare site, doordat verkopers eerst een tijd actief als koper moeten zijn geweest. Hierdoor zijn er nauwelijks tot geen oplichters op de website actief. Toch is sinds 3 november de website uit de lucht wegens ‘ongebruikelijke activiteiten’. 

  Uit een intern onderzoek van Bricklink blijkt dat een zeer klein percentage van accounts mogelijk toegankelijk is geweest voor onbevoegde personen. Hoe groot de hack is en welke gegevens zijn buitgemaakt, wordt volgens het bedrijf nog onderzocht. 

  Het mag dan nog niet duidelijk zijn welke gegevens er precies in handen van hackers zijn, je persoonlijke gegevens zoveel mogelijk beschermen is ten alle tijden verstandig. In een eerder verschenen artikel geven we tips hoe je dit het beste kan doen. 

  Afpersing met Bitcoin 

  Op online fora gaat een bericht rond van de mogelijke hacker met een eis dat LEGO 50.000 euro in Bitcoin moet betalen. Of LEGO dit bedrag gaat betalen is nog niet duidelijk, het bedrijf reageert volgens RTL Nieuws niet op inhoudelijke vragen. 

  LEGO staat in ieder geval voor de keuze om het bedrag te betalen of om een nieuwe website op te richten. In het laatste geval zou dat betekenen dat verkopers de informatie van steentjes opnieuw moeten uploaden, dit kan bij fanatieke verkopers gaan om duizenden onderdelen die opnieuw moeten worden geïnventariseerd.

  Bericht van mogelijke hacker Bricklink

  Bron: RTL Nieuws 

 • Ook interessant