Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Autoriteit Persoonsgegevens: vroeg of laat iedereen slachtoffer datalek

  Autoriteit Persoonsgegevens: vroeg of laat iedereen slachtoffer datalek

  Uit de jaarlijkse datalekkenrapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijkt dat van elk individu al een keer persoonlijke gegevens gelekt zijn of dat dit nog gaat gebeuren. Het is volgens de AP dus slechts een kwestie van tijd voordat ook jouw persoonlijke gegevens via een datalek op straat komen te liggen.

  In 2022 ontving de AP 21.151 meldingen, waarvan meer dan 1.800 datalekken het gevolg van een cyberaanval waren schrijft Rendement Online. Bij een cyberaanval komen e-mailadressen, namen en andere persoonlijke informatie op straat te liggen. Voorafgaand aan zo’n cyberaanval zie je vaak dat mensen in phishingberichten als valse mails zijn getrapt, waarna cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot hun persoonlijke gegevens.

  Hoewel het aantal datalekken de afgelopen jaren ongeveer gelijk blijft, neemt het aantal slachtoffers hoogstwaarschijnlijk wel toe. Dit omdat een cyberaanval in één keer een heleboel personen tegelijk treffen.

  info

  Wat kun je zelf doen?

  Om je persoonsgegevens zo goed als mogelijk te beschermen kun je de volgende dingen doen, meldt de AP.

  • Gebruik overal een ander wachtwoord en zorg ervoor dat dit sterk is. 
  • Maak gebruik van een extra beveiligde inlogmethode als een organisatie deze aanbiedt.  
  • Verstrek, indien mogelijk, een veilige kopie van een identiteitsbewijs. Met de KopieID-app van de rijksoverheid kunnen gegevens worden doorgestreept die organisaties niet nodig hebben en wordt het risico op identiteitsfraude bij een cyberaanval verkleind.
  • Let goed op wie om persoonsgegevens vraagt en op welke manier dit gebeurt. Vraagt een onderneming bijvoorbeeld om gegevens die deze partij niet nodig heeft, verstrek deze dan ook niet. 
  • Maak gebruik van privacyrechten en vraag organisaties om bepaalde gegevens te verwijderen door een verzoek om verwijdering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webshop die iemand niet meer gebruikt.  

  Bron: Rendement Online

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant