Een aantal ziekenhuizen was bijna voor tientallen miljoenen euro's opgelicht bij de aanschaf van mondkapjes, momenteel een behoorlijk schaars product. De Nationale Politie wist dat echter op het allerlaatste moment te voorkomen. Vanmorgen werden een man en een vrouw van 27 aangehouden in een woning in Dordrecht, zo bevestigt de politie aan Nieuwsuur.

Het tweetal bood een enorme hoeveelheid mondkapjes aan die op een geheime locatie waren opgeslagen. Voordat levering plaats kon vinden, wilden de verdachten wel dat de ziekenhuizen met de volledige betaling over de brug zouden komen, meldt de politie aan Nieuwsuur.

Landelijke Recherche kreeg argwaan

Het aanbod van dergelijke hoeveelheden mondkapjes wekte argwaan bij de Landelijke Recherche. Op basis van onderzoek trokken ze de conclusie dat het verhaal niet kon kloppen en besloten daarop actie te ondernemen. Bij de verdachten is digitale apparatuur in beslag genomen.

De zaak ligt in lijn met een trend die we de laatste weken veel en veel meer zien: oplichters maken op allerlei manieren misbruik van het coronavirus in de hoop hun slag te kunnen slaan. Dat blijkt onder meer uit nieuwe phishingmails, corona-apps met malware, corona-gerelateerde babbeltrucs en foute webshops die geen mondkapjes leveren na de betaling. Ook deze zaak pas naadloos in het rijtje.

Lees ook:

Grote tekorten en woekerprijzen

Omdat de vraag naar mondkapjes explosief is toegenomen, dreigt er op korte termijn een enorm tekort te ontstaan. Mondkapjes zijn voor zorgpersoneel cruciaal om besmetting met het gevaarlijke virus zo goed als mogelijk te voorkomen. Het aanbod is nog niet volledig opgedroogd, maar de signalen wijzen erop dat de vraag vele malen groter is dan het aanbod.

Ook diverse bedrijfjes en zelfs burgers bieden mondkapjes aan, maar doorgaans tegen woekerprijzen. Ook zien we vaker dat er malafide webshops opduiken met als doel snel grote geldsommen binnen te harken zonder ooit iets te leveren.

Bron: NOS / Nieuwsuur