Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters collecteren uit naam van het Rode Kruis tegen het coronavirus

  Oplichters collecteren uit naam van het Rode Kruis tegen het coronavirus

  We werden gewezen op berichten waarin het Rode Kruis burgers vraagt om een donatie te doen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Deze berichten zijn echter nep: oplichters hopen zichzelf te verrijken.

  Deze sms met de bijbehorende link dook op in België. Op basis van de banken in het vervalste donatieportaal lijkt deze actie vooralsnog ook specifiek op inwoners van België te zijn gericht. Het is echter geheel niet ondenkbaar dat anderen vergelijkbare trucs in de nabije toekomst ook op Nederlanders richten. Blijf dus altijd alert.

  'Donatiewebsite' is nog online

  Opvallend is dat het zogenaamde donatieportaal nog in de lucht is. Je kunt ervoor kiezen om een bedrag van € 10,- te doneren, andere bedragen zijn niet mogelijk. Volgens deze website is deze donatie goed voor de aanschaf van 25 liter ontsmettingsmiddel, tien mondkapjes én tien paar handschoenen om verdere verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen.

  Daarnaast wordt op de emotie gespeeld door te benadrukken hoeveel levens het Rode Kruis met jouw donatie probeert te redden. Ook wordt genoemd dat het Rode Kruis een ANBI-status heeft, waardoor je je gift zelfs als aftrekpost kunt opvoeren bij het indienen van je belastingaangifte.

  'Donatie' betreft in werkelijkheid een poging tot phishing

  Op de website staan verschillende grote Belgische banken opgesomd: wil je een donatie doen, dan kies je de bank van jouw keuze en maak je tien euro over, is het idee. De inlogportalen van deze banken zijn echter vervalst. Oplichters hopen dus geen tientje buit te maken (al is dergelijke zelfverrijking naar aanleiding van een pandemie al behoorlijk laag-bij-de-gronds), maar willen als het even kan toegang tot jouw volledige bankrekening. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant