Coolblue zegt alles te doen voor een glimlach en oplichters hopen nu uit naam van de winkel een glimlach bij zichzelf te bezorgen. Trouwe klanten zouden een beloning kunnen aanvragen, een zogenaamde Smeg Kettle, en daarvoor moeten ze alleen even wat gegevens achterlaten. Hiermee hopen criminelen onder andere bankgegevens buit te maken. 

'Je ontvangt een Smeg Kettle om u te bedanken voor uw loyaliteit. Verzending vindt plaats na bevestiging van uw adres en betaling voor de bezorgservice', luidt de boodschap in de mail. Het door elkaar halen van aanspreekvorm is overigens niet de enige taalfout in de mail, wat het ook een niet heel overtuigende poging maakt. 

Schermafbeelding van de valse Coolblue-mail. ​

Valse winactie leidt tot bankfraude

De mail zelf is niet heel overtuigend maar is wel potentieel gevaarlijk, mits beter uitgevoerd. Dit komt doordat achter de link wordt gevraagd om 'te betalen voor verzendkosten'. Hier moet je vervolgens inloggen bij je bank. 

In werkelijkheid geef je hiermee je gegevens af, waarmee oplichters dus gelijk toegang krijgen tot je financiële omgeving. Daarbij vragen ze ook naar je adres. Het lijkt ons verder niet echt nodig om te vermelden dat het niet helemaal wenselijk is om hierin mee te gaan. 

Blijf dus goed opletten als je in de toekomst een (wellicht wat overtuigendere) nieuwe mail krijgt met een 'prijs' van Coolblue. 

Lees ook: