Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse Facebook-winactie namens 'Bol.com' betreft creditcardfraude door oplichters

  Valse Facebook-winactie namens 'Bol.com' betreft creditcardfraude door oplichters

  Op Facebook worden Dyson-stofzuigers ter waarde van € 499,- weggegeven door 'bol.com België', althans, dat is de belofte. Inmiddels is er ook een valse pagina onder de naam 'bol.com Nederland'. In werkelijkheid is dat een pagina van oplichters die niets met de échte Bol.com van doen heeft. Hoewel de pagina nog geen twee dagen online staat, hebben al meer dan tienduizend mensen meegedaan in de hoop iets te winnen. In werkelijkheid proberen oplichters je een duur – en waardeloos – creditcardabonnement in de maag te splitsen. Hoe herken je deze actie?

  Eerlijk is eerlijk, als je de pagina oppervlakkig bekijkt, zou je best eens kunnen denken dat je met een officiële pagina van Bol.com van doen hebt. De huisstijl is redelijk overtuigend nagemaakt, maar er zijn kenmerken die erop wijzen dat het om een vervalsing gaat.

  Zo kun je zien dat de pagina sinds 8 augustus 2021 bestaat, zo heeft Bol.com geen aparte Belgische divisie of webshop en het is natuurlijk ook verdacht dat de eerste – en enige – post op het profiel één of andere weggeefactie betreft. En als er iets weg te geven valt, kun je maar beter op je hoede zijn: in verreweg de meeste gevallen zit er een addertje onder het gras.

  Geïnteresserden werven via 'like-farming' en oproep tot engagement

  Uiteraard is dat in het geval van deze verzonnen 'winactie' niet anders. Facebookgebruikers worden via de afbeelding bij de post aangespoord om op deze post te reageren, wat tot gevolg heeft dat deze post ook in de tijdlijn van bekenden van deelnemers verschijnt. De kans is vervolgens aanwezig dat enkele bekenden op hun beurt óók denken 'laat ik eens een gokje wagen: baat het niet, dan schaadt het niet...'

  update
  clockOval 6 10 aug 2021, 14:45

  Nederlandse variant van valse Facebookpagina neemt het over

  De post op de 'Belgische' variant van de valse 'bol.com'-Facebookpagina is verwijderd, maar de – eveneens valse – pagina 'bol.com Nederland' neemt het stokje maar al te graag over.

   

  De échte Facebookpagina van Bol.com heet simpelweg 'bol.com' en is te herkennen aan het blauwe verificatievinkje naast de naam.

  Valse winactie van 'Bol.com' gericht op zo veel mogelijk engagement
  AVROTROS
  Valse winactie van 'Bol.com' gericht op zo veel mogelijk engagement

  Zo kent deze winactie dus een aanzuigende werking: hoe meer mensen reageren, hoe groter het bereik, en dus ligt exponentiële groei voor de hand. Dat blijkt ook nu weer uit het feit dat er op het moment van schrijven meer dan tienduizend mensen hebben gereageerd op een 'winactie' die nog geen 48 uur online is.

  Wat gebeurt er als je meedoet aan deze valse winactie?

  Deelnemers aan de winactie worden door de pagina benaderd met een persoonlijk bericht.

  Privébericht van de valse 'Bol.com'-Facebookpagina
  AVROTROS
  Privébericht van de valse 'Bol.com'-Facebookpagina

  Mensen die reageren, krijgen te horen dat ze 'een van de gelukkige winnaars zijn', en worden vervolgens naar een link verwezen waar ze het één en ander aan persoonsgegevens moeten invoeren om de prijs in ontvangst te mogen nemen.

  In werkelijkheid zit er echter iets heel anders achter. De link verwijst naar het domein Dealofthedayy.com/bol-dyson/ (met dubbel 'y', inderdaad), een domein dat volgens onze informatie slechts vijf dagen geleden online is gezet met als doel mensen op te lichten.

  De homepage verwijst naar een index waaruit we kunnen opmaken dat deze oplichters tientallen valse winacties organiseren. Dat is allemaal vrij breed geörienteerd: denk aan winacties namens kledingketen Zara, de multimediaketen MediaMarkt, bioscoopketen Pathé en verschillende acties namens Coolblue.

  De variant van 'Bol.com' betreft een eenvoudige pagina die voor de vorm nog even in de huisstijl van Bol.com is gegoten. Dat ziet er allemaal als volgt uit:

  Valse 'Bol.com'-website van oplichters
  AVROTROS
  Valse 'Bol.com'-website van oplichters

  Klik je door? Dan word je doorgestuurd naar wéér een andere pagina, Getagift.online/c/giftcard-dyson-v10. Daar komt de spreekwoordelijke aap dan eindelijk uit de mouw, want in de allerkleinste lettertjes zijn de volgende voorwaarden weggemoffeld:

  Voorwaarden valse 'Bol.com'-winactie

  Alle nieuwe klanten nemen deel aan de trekking voor de getoonde campagne. Als je 1 van de gelukkige winnaars bent (elke 1000), wordt er rechtstreeks per e-mail contact met je opgenomen.

   

  Deze speciale aanbieding is inclusief een welkomstcadeaubon van €50.00 en een proefperiode van 5 dagen voor een aangesloten abonnementservice (€39.00 elke 14 dagen). Daarna zullen de abonnementskosten automatisch van je creditcard worden afgeschreven.

   

  Als je om welke reden dan ook niet tevreden met de service bent, kun je je abonnement binnen 5 dagen annuleren. Deze service wordt elke 14 dagen verlengd totdat de service wordt geannuleerd. Deze campagne verloopt op 31.12.2021

  Je betaalt maandelijks dus ruim 80 euro voor 'dienstverlening' die niet transparant is en jou als consument geen wezenlijk voordeel biedt, anders dan dat deelname je het 'privilege' geeft om met verzonnen kortingsprijzen allemaal rotzooi te mogen kopen waar je toch niks aan hebt.

  De reden dat de voorwaarden in lettergrootte 2 zijn weggemoffeld en dat je met je neus op het scherm moet zitten om het daadwerkelijk te kunnen lezen, is natuurlijk omdat de beheerders van deze pagina hopen dat je het überhaupt niet leest, want dat is vanzelfsprekend helemaal niet de bedoeling.

  Liever kloppen ze je op onopvallende wijze acht tientjes per maand uit de zak voor iets waar je niks aan hebt en waar je vermoedelijk ook met de grootst mogelijke moeite vanaf komt.

  Hoe gaat dat in zijn werk? Simpel. De landingspagina van de tweede nepsite is als volgt:

  Tweede valse website van de 'Bol.com'-winactie ​
  AVROTROS
  Tweede valse website van de 'Bol.com'-winactie ​

  Uitgangspunt is dat je 2 euro moet betalen om je Dyson-stofzuiger – waarvan in een eerder stadium al werd beweerd dat jij een exemplaar gewonnen hebt – in ontvangst te mogen nemen. Dat bedrag zou zogenaamd de verzendkosten dekken.

  Uiteraard kun je dit bedrag alleen per creditcard voldoen. Voltooi je de stappen op je scherm en geef je je persoonsgegevens prijs zonder de kleine lettertjes te lezen? Dan zit je per direct aan het abonnement vast, en vermoedelijk kom je daar pas achter als de eerste afschrijvingen zijn afgeboekt. Ook valt niet uit te sluiten dat jouw gegevens worden gebruikt voor allerlei spam-gerelateerde doeleinden.

  En de Dyson-stofzuiger? Die zal je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet ontvangen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant