Opgelicht?! ontvangt nog steeds meerdere meldingen over valse e-mails die uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden verstuurd. In het volgende bericht staat dat je een openstaand bedrag moet betalen. Doe het niet!

Volgens de e-mail heeft het CJIB je meerdere malen per brief verzocht om de betaling van een openstaand bedrag van (rond de) 38 euro te voldoen. Tot op heden zou dit nog niet betaald zijn. Indien je dit niet doet, wordt er vanaf 26 oktober beslag gelegd op je rekening, aldus de mail.

Betalen in bitcoins

Je moet het openstaande bedrag volgens het bericht betalen in bitcoins. Hieruit blijkt duidelijk dat het een valse mail betreft: het 'echte' CJIB vraagt personen nooit om op deze manier te betalen. Criminelen proberen je hiermee geld afhandig te maken zonder dat ze te traceren zijn. Trap er niet in en verwijder het bericht direct.

'Wij e-mailen nooit een boete of aanmaning'

Al eerder liet het Centraal Justitieel Incassobureau op Twitter weten nooit e-mails te sturen met een boete of aanmaning. Maar het blijft voor oplichters wel een populaire manier om te proberen mensen geld afhandig te maken. Volgens het AD kamt het bureau al jaren met deze vorm van oplichting. Het CJIB verklaart aan het dagblad dat hij de afgelopen tijd zelfs betalingen ontvangt van personen die geen boete of aanmaning hebben gekregen. Het gaat hierbij om bedragen die overeenkomen met de bedragen die je volgens de valse e-mails nog moet betalen. Nogmaals: ga dus niet op dergelijke mails in!

Advies

Opgelicht?! adviseert dit soort berichten direct uit je e-mail te verwijderen. Wanneer je tóch twijfelt, dan kun je contact opnemen met het CJIB via de contactgegevens op zijn officiële website.

Meer informatie? Lees ons artikel over valse e-mails.

Gerelateerd