Uit naam van de Rijksoverheid worden sms'jes verstuurd over een corona-compensatie in de vorm van financiële steun- en herstelpakketten. Maar achter deze ogenschijnlijke daad van barmhartigheid schuilen veel kwaadaardiger beweegredenen. De sms is van oplichters die het op jouw banksaldo hebben gemunt.

Nu is het al ongebruikelijk dat een (overheids)instantie de ontvangst van een geldbedrag aankondigt via een sms met daarin het verzoek om via een verdachte link een bepaalde handeling te verrichten, maar ook aan zaken als zinsbouw en structuur kun je zien dat het één en ander vermoedelijk niet helemaal op waarheid berust. Het is in ieder geval buitengewoon onwaarschijnlijk dat een officiële instantie op deze wijze communiceert, met half-lopende zinnen. 

Hieronder staat de integrale tekst uit het sms'je, dat overigens afkomstig is van telefoonnummer 06-36403565

info
clockOval 6 02-02-2021

Tekst van het sms'je namens de Rijksoverheid

[Rijksoverheid] Vanwege de aanhoudende coronacrisis, voorziet de Rijksoverheid mensen die in aanmerking komen met een steun- en herstelpakket. U bent in aanmerking gekomen om deze compensatie te ontvangen. Heeft u deze nog niet ontvangen? Vraag dit direct aan via de onderstaande link. Na het voltooien van de aanvraag ontvangt u binnen 2 werkdagen compensatie op uw rekening. Via rijksoverheid-compensatie.com/

Wat zit hier precies achter?

Eerlijk is eerlijk, we weten het dit keer niet honderd procent omdat het domein uit dit voorbeeld inmiddels offline is, maar wij hebben wel vaker met dit bijltje gehakt en kunnen op basis daarvan naar alle redelijkheid inschatten hoe het vermoedelijk zit. Enige tijd geleden doken er vergelijkbare berichten op namens de Rijksoverheid en het RIVM: destijds werden ontvangers naar een buitengewoon overtuigende nepsite in de huisstijl van de Rijksoverheid gelokt, met daarop nagemaakte inlogomgevingen van praktisch alle Nederlandse banken.

Het ligt in de lijn der verwachting dat dat ook nu het geval is. En waarom we tóch waarschuwen als de website offline is, laat zich ook makkelijk verklaren: we zien helaas met grote regelmaat dat oplichters het enige tijd later met een andere domeinnaam gewoon opnieuw proberen, en dan is het maar goed als je alvast op de hoogte bent.

Over de domeinnaam gesproken, we zien dat de url rijksoverheid-compensatie.com uit het voorbeeld slechts twee dagen bestaat en dat de houder van het domein zich ironisch genoeg verschuilt achter de AVG om zijn identiteit niet te hoeven openbaren.

De reden waarom laat zich vermoedelijk zonder al te veel moeite raden: diegene heeft geen al te beste bedoelingen met deze domeinnaam. Als ons vermoeden klopt, dien je voor ontvangst van deze verzonnen financiële tegemoetkoming nog wel even je bankrekening te verifiëren. Dat doe je in dat geval door even in te loggen en een klein bedrag over te maken, althans, dat denk je.

In werkelijkheid geef je je inloggegevens uit handen aan oplichters die klaarzitten om jouw banksaldo weg te sluizen. Krijg jij deze sms? Gooi 'm dan meteen weg.

Meer corona-gerelateerde oplichting uit naam van overheidsinstellingen