Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • GGD waarschuwt voor telefonische oplichting: 'Team Thuiszorg' belooft versnelde corona-vaccinatie voor €71,95

  GGD waarschuwt voor telefonische oplichting: 'Team Thuiszorg' belooft versnelde corona-vaccinatie voor €71,95

  De GGD is woest en verbijsterd om oplichters die slachtoffers telefonisch benaderen uit naam van 'Team Thuiszorg'. Tegen betaling van € 71,95 - te voldoen via Tikkie - kom je zogenaamd in aanmerking voor versnelde vaccinatie. En omdat de bellers ook over jouw echte geboortedatum beschikken, is de kans groter dat je denkt dat je met een bona fide zorginstantie te maken hebt. De GGD benadrukt met klem dat dit niet de officiële werkwijze is en roept iedereen dan ook op om niet op dergelijke telefoontjes in te gaan.

  De Telegraaf weet te vertellen dat de GGD meerdere telefoontjes heeft gekregen van mensen die het zaakje niet vertrouwen. En terecht, zo blijkt. Een inschatting van de omvang kon de GGD desgevraagd vooralsnog niet geven, en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat deze truc zeer actueel is.

  Bij de GGD-afdelingen Hollands Noorden en Brabant zouden er in ieder geval meerdere meldingen zijn ontvangen sinds afgelopen maandag.

  Oplichters beschikken over je geboortedatum

  Een extra reden tot zorg is bovendien dat de bellers over je echte geboortedatum beschikken. Het is nog onduidelijk hoe ze dat te weten zijn gekomen, maar het ligt voor de hand om te denken in termen van een datalek, waarbij opgemerkt dient te worden dat dat best om gegevens kan gaan die al in een veel eerder stadium buit zijn gemaakt. En hoe meer gegevens de oplichters van je hebben, hoe groter de kans is dat je in een dergelijke oplichtingstruc trapt.

  De opzet van de truc is als volgt. Je dient telefonisch akkoord te geven dat je in aanmerking wil komen voor versnelde vaccinatie en dat je vooraf de betaling voldoet. Dat gaat via een Tikkie-betaalverzoek. Is de betaling eenmaal rond? Dan krijg je een appje of een sms'je met de tekst 'Bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging', waarmee gesuggereerd wordt dat er een definitieve afspraak is gemaakt. Je raadt het al: dat is allerminst het geval.

  Bovendien krijgen gedupeerden te horen dat het bedrag gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekering. Dat is natuurlijk onzin: het is niet alleen onmogelijk om op deze wijze in aanmerking te komen voor een 'versnelde vaccinatie', het vaccin wordt vergoed door de Nederlandse staat.

  'Emotionele markt'

  De Telegraaf sprak Harry Katstra van GGD Hollands Noorden. Katstra stelt het volgende: 'Taalkundig rammelt het bericht aan alle kanten. Geen hoogstandje. Maar dat is niet het ergste: het is vooral heel ernstig dat dit gebeurt. Deze oplichters pakken een emotionele markt.'

  Katstra bevestigt eveneens dat de GGD nóóit zal bellen voor iets als een versnelde vaccinatie: 'Dat is niet aan de orde. Wij vragen ook geen geld voor de prik. Iedereen kan hem gratis krijgen, zodra er weer voorraad is. Wij roepen gedupeerden op om aangifte te doen bij de politie en dat adviseren wij ook de mensen die bij ons checken of het verhaal wel klopt.'

  Gedupeerd? Meld het ook bij Opgelicht?!

  Ben jij gedupeerd? Heb jij een dergelijk telefoontje of een appje gekregen, beschik je over beeldmateriaal of geluidsopnamen en weet je meer over de eventuele rekeninghouder(s) waar het geld naartoe is gegaan? Meld het ons via ons contactformulier.

  Bron: De Telegraaf

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant