Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat dinsdag een loodzwaar debat tegemoet over de fraude met zorg- en huurtoeslagen door Bulgaarse bendes. Maar als hij geen fouten maakt, lijkt hij het debat te kunnen overleven.

De coalitiefracties VVD en PvdA steunen hem in principe. Ook de ChristenUnie is bereid hem "een eerlijke kans te geven", al heeft ze wel veel vragen. Hetzelfde geldt voor de SGP.

De andere oppositiefracties stellen zich veel harder op. SP, CDA, D66 en PVV zullen waarschijnlijk een motie van wantrouwen steunen als Weekers niet al hun kritiek weet te ontzenuwen.

Het is onduidelijk wat Weekers doet als alleen de regeringspartijen achter hem blijven staan. Als daarnaast de kleine christelijke partijen hem ook steunen, zal hij op zijn post blijven, verwachten ingewijden. Mogelijk doet hij dat ook als alleen VVD en PvdA hun steun uitspreken.

De Bulgarenfraude kwam enkele weken terug aan het licht via de media. Weekers bleek niet op de hoogte, omdat zijn ambtenaren hem niet hadden ingelicht. Volgens Weekers is de fraude wel adequaat aangepakt door zijn diensten.

De oppositie beschuldigt de staatssecretaris ervan cruciale informatie niet naar de Kamer gestuurd te hebben over de zaak. Kort voor het debat publiceerde het AD op zijn website een rapport waarin gewaarschuwd wordt voor de fraudegevoeligheid van het toeslagensysteem. De krant kreeg het stuk door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het is niet naar de Kamer gestuurd.

ANP

Gerelateerd