Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe aanhouding voor bulgarenfraude

  Nieuwe aanhouding voor bulgarenfraude

  In Gent (België) is een 39-jarige man aangehouden in een onderzoek naar een mogelijke miljoenenfraude met toeslagen voor Bulgaren.

  De man is opgepakt op verzoek van Nederland en inmiddels overgeleverd. De onderzoeksrechter bepaalde donderdag dat de verdachte blijft vastzitten.Bij de aanhouding is ook de woning van de verdachte doorzocht.

  Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 39-jarige ervan samen met medeverdachten voor honderden personen huur- en zorgtoeslag te hebben aangevraagd, terwijl die mensen daar vermoedelijk helemaal geen recht op hadden. Het OM denkt dat de Nederlandse schatkist daarbij voor miljoenen is benadeeld. De officiële verdenking tegen de man luidt stelselmatige toeslagfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Eerder werden al 3 andere verdachten opgepakt. Zij zitten allemaal nog vast.

  De vermeende oplichters zouden Bulgaren hebben ingeschreven op een fictief adres in Nederland. Daarna gingen ze terug naar Bulgarije. De verdachten zouden vervolgens op hun naam de toeslagen hebben aangevraagd en lieten dat stortten op hun eigen bankrekeningen.

  Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën kwam in het voorjaar over deze zogenoemde ´Bulgarenfraude´ onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Hij moest zich verantwoorden over de fraude, die enkele weken eerder aan het licht was gekomen via de tv-rubriek KRO Brandpunt. Weekers zei van niets te weten, maar ambtenaren van de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD bleken al vorig jaar op de hoogte. Volgens ambtenaren negeerde VVD'er Weekers eerdere signalen over de toeslagenfraude.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant