Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • "Weekers verhult grootschalige fraude"

  De fraude met huur- en zorgtoeslagen voor Bulgaren lijkt veel grootschaliger dan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën woensdag aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit geheime documenten die het in handen heeft. Weekers wilde donderdagochtend niet reageren.

  Volgens politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en een inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vindt die fraude veelvuldig en op grote schaal plaats in meerdere Nederlandse steden, blijkt volgens RTL Nieuws uit de vertrouwelijke documenten. ,,Er wordt zelfs gesproken van een 'landelijk' karakter. Ook zijn het niet uitsluitend Bulgaren die op deze wijze frauderen.''

  Weekers ontkende donderdagochtend nog eerdere beschuldigingen van anonieme belastingambtenaren dat hij heeft gejokt over wat hij wist van de toeslagenfraude. Die werd zondag aan het licht gebracht door KRO Brandpunt. Het gaat erom dat Bulgaren via nepadressen op grote schaal huur- en zorgtoeslagen aanvragen in Nederland. De Belastingdienst wist dat vorig jaar al, maar Weekers naar zijn zeggen pas sinds kort.

  De oppositie wil opheldering van Weekers. Ze zal donderdag op een spoeddebat aandringen. Volgens de SP moet ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken daarbij aanwezig zijn. Die zou volgens RTL ook op de hoogte zijn geweest van de toeslagenfraude.

  ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant