Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • "Belastingdienst wist al van fraude Bulgaren"

  Ambtenaren van de Belastingdienst weten al een jaar van de grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren. Maar ze informeerden staatssecretaris Frans Weekers van Financiën niet en kwamen ook niet met structurele maatregelen.

  Dat stelde RTLNieuws, die een reconstructie heeft gemaakt, maandag. Weekers reageerde zondag nog geschokt, aldus RTL.

  De woordvoerster van Weekers stelde maandag dat de fraude de volle aandacht heeft van de staatssecretaris, vanaf het moment dat hij ervan wist. Ze wijst erop dat er inmiddels een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de fraude.

  Volgens RTL is in mei een vertrouwelijk politieonderzoek naar grootschalige fraude door Bulgaren besproken in een overlegorgaan van politie en gemeenten, waar ook ambtenaren van de Belastingdienst en de inspectie SZW aan deelnemen. Ook zou de gemeente Rotterdam in mei 2012 contact hebben gelegd met ambtenaren van de Belastingdienst, omdat het aantal inschrijvingen door Bulgaren explosief toenam. De gemeente heeft toen een aantal casussen aangedragen die op fraude duidden, aldus een woordvoerder van de gemeente.

  In KRO Brandpunt vertelden Bulgaren zondag over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

  ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant