De politie is op zoek naar een drietal oplichters die de bankpas van een 96-jarige man uit Leiden hebben buitgemaakt. Deze pas werd bij een wisseltruc gebruikt om een andere bankpas te bemachtigen, namelijk die van een 85-jarige Amsterdammer. Van laatstgenoemde is daadwerkelijk geld van de rekening gehaald: het moet dan ook gelukt zijn om de pincode af te kijken.

De oplichtingstruc volgt een bekend principe: er wordt aangebeld door iemand die zich voordoet als koerier of bezorger. Diegene heeft een pakketje voor je, maar om dat pakket in ontvangst te mogen nemen, moet je nog wel een bescheiden bedrag pinnen.

Het 85-jarige slachtoffer zat volgens de politie daadwerkelijk op een pakketje te wachten, waardoor hij op de bewuste dag - dinsdag 15 december 2020 - de centrale toegangsdeur opende. Een vrouw kwam een brief bezorgen, maar er moest wel een bedrag van 99 cent worden gepind via een mobiel pinapparaat. 

Het slachtoffer voldeed deze zogenaamde verzendkosten en kreeg de bankpas van de 96-jarige man uit Leiden terug. Deze man is eerder dus ook slachtoffer geworden van een vergelijkbare babbeltruc, zo meldt ook Omroep West.

Camerabeelden beschikbaar, politie zoekt drie verdachten

Tijdens deze uitwisseling is het de vrouw kennelijk gelukt om de pinpas van het slachtoffer te bemachtigen én de pincode af te kijken, want de politie beschikt over camerabeelden van de drie verdachten die genomen zijn tijdens het pinnen.

Er is zowel in Amsterdam als in Rotterdam gepind. De eerste transactie vond plaats bij een pinautomaat aan de Rembrandtweg in Amstelveen. Daar valt op camerabeelden te zien hoe een jonge vrouw geld opneemt. Met dezelfde pas weten twee verschillende mannen later ook geld op te nemen bij een automaat aan de Crooswijkseweg in Rotterdam.

Of de verdachten die op beeld staan ook degenen zijn die de babbeltrucs hebben uitgevoerd, is niet bekend.

Op de website van de politie staan meer duidelijke camerabeelden. Beschik jij over informatie? Laat het de politie dan weten via het tipformulier. Telefonisch kan ook: bel de opsporingstiplijn op telefoonnummer 0800-6070 of bel Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Vergelijkbare oplichtingszaken

Bron: Omroep West / Politie.nl