Op diverse plekken in het land wordt melding gemaakt van babbeltrucs, waarbij daders het vaak op (hoog)bejaarden hebben gemunt.

Zo maakt de Leeuwarder Courant melding van een babbeltruc waarbij mensen met een bos bloemen aan de deur staan die zogenaamd namens ouderenzorg wordt aangeboden. Eenmaal binnen gingen de oplichters op zoek naar bankpassen en andere waardevolle eigendommen. Vermoedelijk sloeg één dader toe terwijl de ander het slachtoffer aan de praat hield.

Meerdere ouderen zijn slachtoffer geworden. De politie Leeuwarden roept op om alert te blijven en ouderen in de nabije omgeving te waarschuwen.

Maassluis

In Maassluis is een vrouw van 90 bestolen van geld, een pinpas, sieraden en waardevolle documenten door een jonge vrouw van rond de 20 jaar. De vrouw wist zich naar binnen te praten door te doen alsof ze bij de thuiszorg zou gaan werken. Na een kort gesprek over huishoudelijke zaken nam de vrouw de benen. Niet veel langer ontdekte het slachtoffer dat ze was bestolen. Een signalement van de dader staat op politie.nl.

Schagen

Ook in het Noord-Hollandse Schagen is een oudere dame slachtoffer geworden van een babbeltruc. Ze werd afgelopen dinsdagochtend gebeld door een man die zich uitgaf voor een medewerker van de woningbouwvereniging en stelde dat de leidingen gecontroleerd moesten worden. Hoewel haar huis niet eens van de genoemde woningcorporatie is, maakte ze toch een afspraak. Later op de dag stond de man met een gereedschapskist voor de deur. De man werd binnengelaten, maar de bewoonster zag al snel dat er her en der wat was gerommeld in kasten en lades. Toen ze de man hierop aansprak, verliet hij het huis. Vervolgens merkte ze dat er een geldbedrag was ontvreemd, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Meer weten over babbeltrucs? Volg onderstaande links.

Babbeltrucs: negen vragen én antwoorden

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

Ouderenbond introduceert veiligheidsconsulent

De ouderenbond ANBO stelt sinds afgelopen maandag een veiligheidsconsulent beschikbaar, die op verzoek een veiligheidscheck doet bij mensen thuis. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en babbeltrucs worden steeds geraffineerder, stelt een woordvoerder. Ook de politie constateert een stijging in het aantal meldingen van babbeltrucs.

Bron: Leeuwarder Courant / Noordhollands Dagblad / Politie