Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ANBO wil ouderen wapenen tegen babbeltrucs

  ANBO wil ouderen wapenen tegen babbeltrucs

  Babbeltrucs aan de deur of telefoon, diefstal, oplichting. Volgens ouderenbond ANBO komt het steeds meer voor, en ouderen zijn een geliefd doelwit. Vanaf maandag kunnen ouderen die zich hier beter tegen willen wapenen bij ANBO een zogenoemde veiligheidsconsulent boeken, die bij ze thuis een veiligheidscheck doet. 'Babbeltrucs kunnen zo geraffineerd zijn', aldus de ouderenbond.

  Steeds meer oudere mensen wonen vaker langer zelfstandig, en geregeld ook alleen. 'Ouderen zijn beter van vertrouwen en willen mensen aan de deur graag helpen, dus zijn ze een geliefd doelwit', aldus ANBO.

  'Doe de deur dicht en bel vóór iemand'

  Als voorbeeld van geraffineerde babbeltrucs noemt de bond een moeder met een baby op haar arm die voor de deur staat met de vraag of ze even kan bellen. 'Laat zo iemand maar eens in de kou staan. Maar terwijl je aan de praat wordt gehouden, sluipt er aan de achterkant zo iemand naar binnen zonder dat je het door hebt. Dus kun je toch beter de deur dicht doen en zelf vóór iemand gaan bellen", tipt de bond.

  Vrijwilligers opgeleid tot veiligheidsconsulent

  De afgelopen maanden was ANBO bezig met het werven van vrijwilligers, om ze vervolgens op te leiden tot veiligheidsconsulent. Die training behandelt onder meer goed hang- en sluitwerk, digitale veiligheid en internetfraude. 'Je kunt het zo gek niet bedenken of we kaarten het aan in de training', zegt oud-docent aan de politieacademie Louis Sessink die nu, met anderen, de veiligheidsconsulenten traint. De consulent is overigens alleen te boeken voor leden.

  Bron: ANP

 • Ook interessant