Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Celstraf geëist wegens babbeltrucs in diverse seniorencomplexen

    Celstraf geëist wegens babbeltrucs in diverse seniorencomplexen

    Vorige week stond de 32-jarige Amsterdammer Said B. terecht voor een reeks babbeltrucs waarbij hij het doelbewust gemunt had op diverse kwetsbare ouderen. In totaal maakte hij vijf slachtoffers. B. wilde de strafzaak zelf niet bijwonen en bleef in zijn cel.

    Eén slachtoffer woonde nog maar net in seniorencomplex Rijngaarde in Bodegraven toen Said B. in mei 2018 toesloeg. Door interesse in haar rollator te veinzen, wist hij zich de woning van de vrouw binnen te praten. Hij deed zich daarbij voor als de zoon van een medebewoner van het complex die door een hersenbloeding niet langer kon praten, aldus Omroep West.

    'Mijn moeder is zenuwachtig en doet de deur niet meer open'

    DIt slachtoffer verloor onder meer juwelen en een pinpas. Een juwelier schatte de waarde van de gestolen sieraden op zo'n 8.000 euro, een bedrag dat het slachtoffer terugeist van B. Ook is de emotionele impact erg groot: in tegenstelling to de verdachte was het slachtoffer samen met haar dochter wel aanwezig bij de zitting. De dochter liet weten dat haar moeder de deur niet meer opendoet en ook erg zenuwachtig is.

    Een uur na deze diefstal sloeg Said B. toe bij een andere woning in hetzelfde complex, waar hij een pinpas en 170 euro buit wist te maken.

    Ook slachtoffers in Alphen aan den Rijn

    B. zou ook herhaaldelijk hebben toegeslagen bij serviceflat Westerhove in Alphen aan den Rijn. In deze flat maakte hij in april en juni 2018 drie slachtoffers, waarvan de oudste 92 jaar was op het moment dat B. toesloeg. Hij hanteerde in alle gevallen dezelfde werkwijze door zich voor te doen als amicale man die de bewoners vraagt om een glas water of een kop koffie. Eenmaal in de woning wist hij pinpassen buit te maken.

    Korte tijd later belde hij zijn slachtoffers en deed hij zich voor als 'medewerker van de bank'. Op deze wijze wist hij de bijbehorende pincodes te ontfutselen. Alle drie de slachtoffers geloofden B. en gaven de pincode buit. Dat leverde B. maar liefst 3.300 euro op.

    Strafblad van 22 pagina's en geen berouw

    Op 10 juni 2018 werd de verdachte aangehouden. Hoewel hij zich sindsdien op zijn zwijgrecht beroept, is het Openbaar Ministerie ervan overtuigd dat B. de dader is. Hij is niet alleen herkend op camerabeelden tijdens het pinnen, zijn DNA werd aangetroffen op een glas drinken dat hem door één van zijn slachtoffers werd aangeboden.

    Het wordt B. zwaar aangerekend dat hij doelbewust ouderen uitkoos. Ook stelde de officier van justitie dat er geen sprake is van een verklaring of van berouw. B. heeft bovendien een strafblad van 22 pagina's, waar veel diefstallen op staan. Er werd twee jaar celstraf geëist. Ook moet B. de schade van zijn slachtoffers vergoeden.

    Advocaat vraagt om lagere straf

    De advocaat van B. vroeg echter om een lagere straf. Als reden werd aangevoerd dat de herkenning niet helemaal waterdicht is. B. droeg op camerabeelden een pet van een bepaald model dat zo populair is dat het net zo goed iemand anders had kunnen zijn, zo beargumenteerde de advocaat.

    Op 19 maart doet de rechtbank uitspraak.

    Bron: Omroep West

    Bijschrift fotoSeniorencomplex Rijngaarde in Bodegraven (bron: Google Maps)

  • Ook interessant