Dierenrechtenorganisatie House of Animals doet vrijdag 25 september aangifte tegen Marktplaats. Het Nederlandse handelsplatform zou volgens de organisatie te weinig om foute handel in puppy's uit Oost-Europa tegen te gaan.

Het gaat om zogenoemde broodfokhandel. Dat is de handel in dieren die zijn gefokt met het doel geld te verdienen, waardoor hun gezondheid op de tweede plaats komt.

Volgens Karen Soeters van House of Animals gaat die broodfok gepaard met veel dierenleed en worden hondeneigenaren en dierenartsen opgezadeld met 'getraumatiseerde en vaak doodzieke puppy's'. Reden genoeg voor de stichting om aangifte te doen.

'Marktplaats blokkeert advertenties voor broodfokpuppy's niet'

'Marktplaats is een belangrijke schakel in de handel in broodfokpuppy's', stelt Soeters. 'Ze zouden advertenties voor dit soort hondjes moeten blokkeren, maar dat doen ze niet.'

Volgens House of Animals zijn meerdere advertenties voor puppy's op Marktplaats te herleiden naar één Nederlandse handelaar in Diessen. De organisatie deed eerder al aangifte tegen deze handelaar. In de advertenties staat dat de puppy's uit Nederland komen en zeven tot vijftien weken oud zijn, maar volgens House of Animals klopt dit niet.

'De puppy's komen allemaal uit Hongarije', zegt Soeters. 'Ze zijn te jong en hebben vaak de verplichte inentingen tegen besmettelijke hondenziekten als rabiës en parvo niet gehad.'

Kopers zouden niet weten dat ze met broodfokkers te maken hebben

Doordat de handelaar per nestje puppy's een aparte advertenties plaatst, denken potentiële kopers volgens Soeters dat ze te maken hebben met een gezin of een professionele fokker waar één nestje is geboren. In werkelijkheid zit het echter heel anders: 'De aanbieder is één van de grootste broodfokhandelaren van Nederland.' 

Kopers betalen volgens Soeters tussen de 800 en 2750 euro voor een puppy.

Marktplaats: 'Ons team is doorlopend bezig met het aanpakken van misbruik'

Marktplaats laat weten op de hoogte te zijn van de aangifte. 'Marktplaats heeft een speciaal team dat doorlopend bezig is met het bestrijden van oplichting en misbruik van het platform, geholpen door de meldingen van gebruikers en tips van overheden en andere organisaties', aldus een woordvoerder.

Het verkoopplatform werkt naar eigen zeggen bovendien nauw samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). House of Animals deed eerder ook al aangifte tegen de NVWA, die volgens de organisatie te weinig ingrijpt.

Volgens House of Animals exporteren fokkers uit Oost-Europa per jaar ongeveer 80.000 puppy's naar handelaren in ons land, waarvan een deel onjuist of niet geregistreerd is. Ook zijn ze vaak te jong.

Lees ook:

Bron: ANP