Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Woerdense broodfokkers voor de rechter gedaagd door gedupeerden

  Woerdense broodfokkers voor de rechter gedaagd door gedupeerden

  Gedupeerden van teckelfokkerijen 'Van de Vliegende Kiep' en 'Wie Anders' stonden afgelopen maandag in Utrecht tegenover broodfokkers Marion en Betty van Z. De gedupeerden, een Brabants stel, kochten in 2016 een hondje in Woerden. De teckel bleek last te hebben van verschillende lichamelijke en mentale problemen.

  Bij de zitting was alleen Marion van Z. aanwezig. Opgelicht?! belde met de advocaat van het gedupeerde stel, Nicolette Heijkant van Heijkant Advocaten. Ze merkte op dat van Z. in een Hongaarse auto rijdt. Volgens dochter van Z. zijn zij en haar moeder definitief verhuisd naar Hongarije en houden ze zich daar niet meer bezig met het fokken van teckels.

  'Kopers onderschatten de gedragseigenschappen van een teckel'

  Volgens van Z. onderschatten de kopers de gedragseigenschappen van een teckel en zijn de problemen ontstaan door de opvoeding. Er zou geen bewijs zijn dat de problemen door de gebrekkige socialisatie komen. Daarnaast zou het stel zich pas na de eerste uitzending van Opgelicht?! tot de fokkers hebben gewend met klachten.

  Volgens advocaat Heijkant was er een onderzoeksredactie nodig om de wantoestanden bij de teckelfokkers aan de kaak te stellen. Nadat dit gebeurd was, hebben de gedupeerden zich direct tot de fokkers gewend.

  Advocaat: 'alle kosten in redelijkheid gemaakt'

  Heijkant: 'De problemen gaan samen met de wanprestatie die is gepleegd. Door het niet registreren van de ouders, is de herkomst van het hondje niet meer te herleiden. Bovendien zijn alle kosten in redelijkheid gemaakt. Als de tanden van de hond getrokken moeten worden, zal dit toch gedaan moeten worden door een dierenarts. Daar zijn nu eenmaal bepaalde kosten aan verbonden.'

  Eis van gedupeerden

  De baasjes van de teckel eisen 2000 euro voor gemaakte kosten voor de dierenarts en gedragstherapie en 1000 euro voor te verwachten kosten. Zo zal de hond naar alle waarschijnlijkheid nog geopereerd moeten worden aan zijn gevoelige darmen.

  Strafrechtelijk onderzoek

  Naar de teckelfokkers uit Woerden loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek. Het OM heeft beslag gelegd op hun huis en bankrekeningen. Opgelicht?! onthulde in uitzendingen in mei en september dat er bij de teckelfokkers gerommeld werd met de papieren van de honden en dat de dieren in zeer slechte omstandigheden opgroeiden.

  Zo zou het hondenkoppel Bas en Bella acht keer per jaar voor nakomelingen zorgen, terwijl deze honden volgens fokster Betty van Z. al dertig jaar dood zijn. Uit beelden uit 2016, gemaakt door een stagiaire, bleek dat de honden in 'teckelflats' verbleven, met aangekoekte ontlasting en bloed op de muur. De honden kregen onvoldoende verzorging.

  Vertrokken naar België

  Na de uitzending in mei vertrokken moeder en dochter Van Z. kort naar België. In juni werden er in Woerden meer dan 150 honden in beslag genomen door de NVWA. Daarbij werden ook meerdere dode honden in de vriezer aangetroffen. In augustus vertrokken de vrouwen naar Hongarije, waar na enkele weken door de Hongaarse autoriteiten 106 teckels werden weggehaald.

  Het vonnis wordt op 6 februari verwacht.

  zoom
  zoom
 • Ook interessant