In een phishingmail namens Meta staat dat jouw Facebookbericht audio en afbeeldingen bevat die in strijd zijn met het beleid.

Als je denkt dat er sprake is van een vergissing of als je toestemming hebt om de zogenaamde inhoud te gebruiken, kun je een bezwaar indienen via het formulier in het bericht. Dit is een slimme zet van de criminelen, aangezien er niks waar is van het bericht. Zo vergroten ze de kans dat je op de valse link klikt. 

Valse mail Meta | Bron: Fraudehelpdesk

Betrouwbare webadressen van Facebook

Facebook laat weten alleen mails te versturen over je account vanuit de volgende webadressen:

  • fb.com
  • facebook.com
  • facebookmail.com

Heb je een mail ontvangen namens Facebook vanuit een ander webadres? Dan kun je ervan uitgaan dat dit phishing is. Meer tips ontvangen om online oplichting te voorkomen? Download de Opgelicht?!-app om via pushmeldingen up-to-date te blijven van de laatste oplichtingtrucs (voor Android en iOS). 

Dreigementen over het verwijderen van je account

In het bericht staat dat Facebook het recht heeft om elk account dat de communityrichtlijnen schendt, onmiddellijk te verwijderen. Via deze weg proberen oplichters angst bij je te zaaien, zodat je sneller op de link klikt. 

Facebook waarschuwt op zijn website dat berichten waarin gedreigd wordt met het verwijderen of blokkeren van je account, niet te vertrouwen zijn. 

Gegevens ingevuld via de link?

Heb je toch op de link geklikt en je gegevens ingevuld? Verander dan het wachtwoord van je Facebook-account en stel tweefactorauthenticatie in.

Lees ook