De Belgische politie waarschuwt voor openbare wifi-netwerken naar aanleiding van een experiment van anti-virusbedrijf Avast. Uit dit experiment bleek dat heel veel mensen op een onveilige manier gebruik maken van openbare verbindingen.

Het experiment vond plaats tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Voor de proef werden drie wifi-netwerken opgezet. De valse hotspots kregen een herkenbare naam, zoals 'Starbucks', zodat bezoekers zonder iets te vermoeden verbinding zouden maken. En dat gebeurde, maar liefst 3000 mensen maakten binnen twee uur verbinding met de valse netwerken.

Gevaren

De gebruikers surften naar sociale netwerken en nieuwssites, maar bekeken ook hun mailbox of bankrekening via internetbankieren. De Belgische politie adviseert voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbare netwerken. Als deze netwerken door criminelen waren opgezet, dan hadden ze heel gemakkelijk gegevens in handen kunnen krijgen zoals wachtwoorden en bankgegevens.

Volgens de politie gelden deze gevaren niet alleen voor de smartphones, maar ook voor computers die bijvoorbeeld met elkaar verbonden zijn via een bedrijfsnetwerk.

Nederland

De waarschuwing komt vanuit België, maar ook in Nederland kan het voorkomen dat criminelen met je meekijken als je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk. Opgelicht?! besteedde in 2014 in de uitzending al aandacht aan de gevaren van openbare wifi-netwerken. Bekijk hier het fragment en lees hier onze tips.

Bron: politie.be

Gerelateerd