Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie: beveilig uw wifi-netwerk

  Politie: beveilig uw wifi-netwerk

  De politie waarschuwt internetgebruikers hun wifi-netwerk met een wachtwoord te beveiligen, nadat een man is opgepakt die via open wifi-netwerken mensen via marktplaats oplichtte.

  Dinsdag is het voorarrest van de man met 90 dagen verlengd. De man wordt ervan verdacht samen met een ander via internet mensen te hebben opgelicht. De politie kwam de twee, beiden uit Capelle aan den IJssel, op het spoor toen zij in augustus met een laptop in een auto in Ridderkerk werden gezien.

  Eerder aangehoudenDe politie ontdekte dat één van de twee al eerder dit jaar was aangehouden op verdenking van internetfraude. Deze verdachte blijft nu in voorlopige hechtenis. Van de andere man is de voorlopige hechtenis niet verlengd, maar hij blijft wel verdachte in deze zaak.

  Oplettende getuigeEen oplettende getuige zag beide mannen op 20 augustus met laptops in een auto op de Rijnsingel in Ridderkerk zitten. Omdat hij het niet vertrouwde waarschuwde hij de politie. Agenten spraken de twee mannen aan en vroegen om uitleg. Een goede verklaring voor hun aanwezigheid hadden ze niet, maar er was op dat moment geen aanleiding hen te verdenken van een strafbaar feit.

  VastgezetenToen de politie de namen van de mannen controleerde, ontdekte men dat één van de twee april ook al was aangehouden op verdenking van oplichting via het internet. De 20-jarige man had daarvoor ruim drie maanden vastgezeten en was eind juli door de rechtbank op vrije voeten gesteld in afwachting van de rechtszaak.

  Het onderzoek dat werd ingesteld na 20 augustus leverde al snel een nieuwe verdenking op. Door onder andere gebruik te maken van onbeveiligde draadloze netwerken, plaatsten de mannen advertenties op Marktplaats. Op 24 september zijn de twee mannen aangehouden. Bij drie huiszoekingen is een aantal computers in beslag genomen.

  Waarschuwing De verdachten maakten vermoedelijk meer dan eens gebruik van onbeveiligde draadloze netwerken. Heeft u een draadloos netwerk? Beveilig dit dan met een wachtwoord.

  Geldezels Ook hebben de verdachten vermoedelijk gebruik gemaakt van bankrekeningen van andere mensen die daartoe hun pinpas beschikbaar stelden. Deze zogenoemde geldezels worden altijd getraceerd en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schade van anderen. Zij lopen bovendien het risico dat zij bij geen enkele bank meer een bankrekening kunnen krijgen. Voorkom deze vorm van misbruik en leen uw bankpas niet zomaar uit.

  Bron: politie

  Gerelateerd

 • Ook interessant