Het iMessage-bericht is afkomstig van een mailadres en gaat over nog onbetaalde rekeningen bij het CJIB. 

Je kunt de rekeningen betalen via de link ‘http://digitaalloket-lks.top/i’. Als je goed kijkt zie je dat dit geen veilige link is. In plaats van ‘https’ staat er ‘http’. De ‘s’ in ‘https’ staat voor ‘secure’ en betekent dat een pagina veilig is.

Nu ontbreekt de ‘s’, wat betekent dat je op een onbeveiligde pagina terechtkomt als je op de link klikt. Meer kenmerken van een vals webadres vind je hier.

Vals IMessage-bericht

Niet bestaande rekening

Het CJIB laat weten op zijn website dat de instantie je nooit zal mailen, sms'en of appen over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. Voorkom dat oplichters je voor de gek houden en blijf via onze Opgelicht?!-app op de hoogte van phishingberichten over valse rekeningen (voor Android en iOS). Zo weet je zeker dat jouw geld niet in verkeerde handen komt. 

Mailadres als afzender

In plaats van een telefoonnummer als afzender, staat er een mailadres (danielro@hotmail.com). Dit ziet er niet uit als een legitiem mailadres van het CJIB. 

Neprekening betaald?

Het CJIB adviseert om aangifte te doen bij de politie. Contacteer ook je bank of creditcardmaatschappij. Wellicht kunnen zij de betaling ongedaan maken. 

Lees ook