De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) heeft aanhoudingen verricht in een zaak waarin zeker 170 middenstanders zijn opgelicht. De criminelen deden zich voor als medewerkers van de Belastingdienst en maakten zo meer dan 2,2 miljoen euro buit.

In november besteedde Opgelicht?! aandacht aan deze oplichtingstruc waarbij criminelen, die zich voordeden als medewerker van de belastingdienst, hun slachtoffers belden over een belastingschuld. Deze moest zogenaamd direct betaald worden.

Zes mannen aangehouden

Vanmorgen vroeg heeft de FIOD zes mannen in de leeftijd tussen 20 en 39 jaar aangehouden en in vijf woningen in Arnhem doorzoekingen gedaan. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contant geld in coupures van 500 euro, bankpassen en pincodes van zogenoemde geldezels en een Mercedes. De komende dagen worden nog eens dertig direct betrokken geldezels aangehouden, ruim tweehonderd andere in het onderzoek betrokken geldezels krijgen een 'niet vrijblijvende uitnodiging' zich te melden. Geldezels stellen hun bankrekening beschikbaar waardoor criminelen geld kunnen witwassen.

Vanavond in Opgelicht?! het hele verhaal

Vanavond in onze uitzending het hele verhaal én spannende beelden van de arrestaties. Kijken dus! Opgelicht?! om 21.25 uur op NPO1.

Bron: ANP / Opgelicht?!

Gerelateerd