Telefonische oplichting door een zogenaamde bankmedewerker is voor een stel uit een niet nader genoemde gemeente uit het Groene Hart dramatisch uitgepakt. Het stel is al hun spaargeld kwijt, een bedrag van 50.000 euro. Extra zuur is dat de man en de vrouw een gezinshuis runnen voor kwetsbare kinderen in de leeftijd van 10 tot 19 jaar.

Eén van de vier kinderen die door het stel wordt opgevangen, is in mei slachtoffer geworden van oplichting, zo meldt het AD. Het stel ondernam meteen actie: 'Wij hebben toen contact gezocht met de bank en met de politie, om aangifte te doen. De adrenaline zat hoog.'

Gebeld door oplichters

De dag nadat het stel van alles in gang heeft gezet, werd de man gebeld door wat aanvankelijk gewoon een medewerker van de bank leek: 'Het nummer waarmee hij werd gebeld, was dat van onze bank, het logo kwam zelfs in beeld'. 

Deze zogenaamde medewerker wist te vertellen dat criminelen een cyberaanval in gang hebben gezet en dat geld werd weggesluisd naar bankrekeningen in Oekraïne. Om dat te voorkomen, moest het spaargeld gauw worden overgeboekt naar een zogenaamde kluisrekening, anders was het niet langer veilig.

Spoofing

Het telefoontje kwam uiteraard niet van de bank, maar van oplichters. 'Mijn man is altijd ontzettend streng met beveiliging, maar we zijn er ingestonken. Mijn dochter, die trainingen geeft over hoe je hersenen functioneren bij stress, gaf aan dat de cognitieve functies worden uitgeschakeld. Toen ik later de politie belde, zei ik ook dat het een achterlijk verhaal was', zo vertelt de vrouw tegen het AD.

De oplichters hebben gebruik gemaakt van spoofing, een techniek om jezelf een andere (in dit geval telefonische) identiteit aan te meten. Je denkt dat de bank belt omdat die naam nu eenmaal in het scherm verschijnt, maar de werkelijkheid is veel grimmiger. In januari van dit jaar heeft Opgelicht?! nog aandacht besteed aan deze vorm van telefonische oplichting; het fragment kun je hieronder terugzien.

50.000 euro spaargeld kwijt

Tegen de tijd dat het stel doorkreeg dat ze met oplichters te maken hadden, was al het spaargeld - een bedrag van 50.000 euro - reeds verdwenen. Dankzij gulle giften van familie en vrienden kon in ieder geval de hypotheek gewoon worden betaald, maar het huis had een opknapbeurt nodig en die is even op de lange baan geschoven. Wel hebben de kinderen van het stel een crowdfundingsactie opgezet.

Lees ook:

Bron: AD.nl