Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters passen spoofing toe om jou telefonisch geld afhandig te maken

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Opgelicht?! waarschuwt wekelijks voor verschillende oplichtingstrucs. Inmiddels weet je hopelijk wel dat je alert moet zijn als je door een onbekend of buitenlands nummer gebeld wordt. Ook als er enkel Engels gesproken wordt aan de andere kant van de lijn, is dat voldoende aanleiding voor de nodige achterdocht.

  De oplichters worden echter steeds sluwer. Zij bellen nu ook zogenaamd namens je bank. Maar dat is nog niet alles, want op het scherm van je telefoon verschijnt dan ook daadwerkelijk het telefoonnummer van je bank. Hoe kan dat precies? De oplichters maken gebruik van 'spoofing'.

  Wat is spoofing?

  Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan dan waar ze daadwerkelijk mee bellen. Ze bellen dan zogenaamd met een Nederlands nummer terwijl zij zich helemaal niet in Nederland bevinden. Op deze manier kunnen oplichters zich ook voordoen als de bank, een overheidsinstantie, een incassobureau of een verzekeraar aan wie je zogenaamd nog geld verschuldigd bent.

  Al het spaargeld weg

  In dit geval deden de oplichters zich voor als medewerker van de nooddienst van ABN AMRO. De bank zou zogenaamd een vreemde transactie hebben waargenomen op de rekening van de klant en belt om erger te voorkomen. Doordat de persoon die gebeld werd op zijn scherm het nummer van bank in beeld zag verschijnen, was er totaal geen sprake van argwaan. Om het geld veilig te stellen, moest al het geld zo snel mogelijk worden overgemaakt naar de ING, waar daar zou ABN AMRO zogenaamd een regeling mee hebben. Pas dan zou het geld veilig staan.

  Dit overkwam gedupeerden Fred en Luk. Ze werden beiden gebeld door het echte nummer van ABN AMRO en maakten vervolgens in goed vertrouwen al hun geld over naar de rekeningnummers die de oplichter noemt. Toen ze latert op eigen initiatief contact zochten met de bank, bleek dat hun geld allesbehalve veilig staat. Sterker nog, het geld is de handen van de oplichters beland.

  Meer weten over spoofing? Volg onderstaande link.

  Wat is spoofing en hoe kun je het herkennen?

  Bank hult zich in stilzwijgen

  Vanuit de bank is weinig ruimte voor coulance. Ondanks dat de bank betreurt dat het is gebeurd, bieden zij geen vergoeding voor deze vorm van oplichting. Maar wat de gedupeerden ook erg vervelend vinden, is dat de bank weinig ruchtbaarheid geeft aan het probleem. Daarom stappen Fred en Luk over hun schaamte heen en vertellen hun verhaal in Opgelicht?! om iedereen te waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

  Reactie ABN AMRO

  Als Opgelicht?! ABN AMRO om een reactie vraagt is deze als volgt: 'We betreuren het enorm dat klanten slachtoffer zijn geworden van telefonische oplichting. ABN AMRO doet er veel aan om dit te voorkomen, inclusief voorlichting. Dat doen we onder meer via internetbankieren en mobiel bankieren met meldingen onderaan de pagina’s. Ook staan er meldingen op onze website. Verder informeren we samen met andere banken en de Betaalvereniging consumenten hierover via de website Veiligbankieren. Hier wordt doorlopend aandacht voor gevraagd via de campagnes over veilig bankieren.'

  De bank vervolgt: 'We doen geen mededelingen over individuele klanten maar in algemene zin geldt: wanneer je slachtoffer wordt van telefonische oplichting en je boekt zelf geld over, dan wordt de schade niet vergoed. De bank zal een klant nooit vragen geld over te maken, ook niet telefonisch.'

 • Ook interessant