Criminelen die infiltreren op datingsites hebben het vooral gemunt op de wat oudere partnerzoekende. Volgens de Fraudehelpdesk is 80 tot 90 procent van de slachtoffers van 'datingfraude' 50 jaar of ouder, veelal vrouw en "tamelijk desperate".

De criminelen knutselen met foto's van bijvoorbeeld Facebook valse profielen in elkaar, hengelen naar contact met singles en als ze beet hebben, ontfutselen ze hun vaak heel veel geld. Volgens de Fraudehelpdesk (FHD) was met dergelijke fraude in Nederland vorig jaar minstens 8,1 miljoen euro gemoeid.

"Hoogstwaarschijnlijk is daarmee alleen het topje van de ijsberg in beeld gekomen", meldt de FHD. Dat komt doordat mensen zich schamen dat ze erin zijn getrapt. Volgens de helpdesk zijn het zeker niet alleen "de eerste de beste dombo's" die in de fuik van de misdadigers terechtkomen, ook universitair geschoolden overkomt het. Doordat er een paar grote uitschieters waren, raakten slachtoffers in 2012 gemiddeld voor 145.000 euro per persoon gedupeerd.

De criminelen zorgen ervoor dat een single virtueel verliefd wordt, door langere tijd mailcontact te onderhouden. Op een gegeven moment zeggen ze een afspraak te willen maken. Is die gemaakt, dan gebeurt er nét als ze in het 'buitenland' zitten een 'ongelukje', aldus een woordvoerder van de FHD. "Meestal komt het er dan op neer dat het slachtoffer geld moet overmaken, bijvoorbeeld 500 euro, zodat de afspraak kan doorgaan. Vandaaruit gaat het steeds verder, met steeds grotere bedragen."

Volgens de zegsman kan de fraude vreselijke gevolgen hebben, zoals voor een accountant die zichzelf van het leven beroofde toen hij er, nadat hij 165.000 euro lichter was geworden, achter kwam dat de dame die hij via de datingsite had leren kennen, nep was.

ANP

Gerelateerd