Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voorbeelden van datingfraude

  Voorbeelden van datingfraude

  Bij datingfraude doet de oplichter zich voor als persoon met een hoge sociale status, zoals een buitenlandse specialist of arts, of als potentiële huwelijkskandidaat uit Rusland.

  Door uitvoerige correspondentie wordt een vertrouwensband met het 'slachtoffer' gecreëerd en wordt het slachtoffer verliefd op de oplichter. Na een paar goedkope cadeautjes gestuurd te hebben slaat hij toe...

  Geld incasseren

  Hij vertelt zijn slachtoffer dat de Nigeriaanse werkgever alleen maar uitbetaalt met Money Orders en dat hij die onmogelijk kan incasseren in Nigeria. De Money Orders worden verstuurd naar het slachtoffer, met het verzoek deze te incasseren bij zijn bank. Daarna kan het geld via Western Union naar de oplichter verstuurd worden. Vaak zegt de oplichter er ook nog bij: "hou maar wat geld voor jezelf, je kan het goed gebruiken'.

  Ongedekte cheques

  Maar het slachtoffer komt bedrogen uit, want na een paar weken blijkt dat de cheques niet gedekt zijn. Het slachtoffer is dan verantwoordelijk voor het terugbetalen van het geld, omdat hij degene is die de cheque heeft verzilverd.

  Russische huwelijkskandidaten

  Zogenaamde Russische dames slaan ook hun slag via dating-sites. Ze bieden zichzelf aan als huwelijkskandidaat en benaderen het slachtoffer met onschuldige liefdesbrieven of mails. Zo zorgen ze ervoor dat het slachtoffer verliefd wordt..

  Geldverzoeken

  Maar dan beginnen de geldverzoeken.. Ze verzinnen smoesjes dat graag naar Nederland willen komen en dus geld nodig hebben voor een ticket en visum. Of ze kunnen hun internet niet meer betalen en hebben daarvoor geld nodig. Een andere veelgebruikte smoes is dat ze geld nodig hebben voor medicijnen voor een ernstig ziek familielid. Op het moment dat het geld overgemaakt is verdwijnt de mooie Russin vrijwel meteen uit beeld..

  Gerelateerd

 • Ook interessant