Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Windows 11 gaat je met deze nieuwe functies beter beschermen tegen phishing, dit moet je weten

  Windows 11 gaat je met deze nieuwe functies beter beschermen tegen phishing, dit moet je weten

  Ben jij een Windows-gebruiker? Dan wil Microsoft je met de nieuwe versie van Windows 11 bijstaan om phishing te voorkomen, met onder andere een waarschuwing wanneer je op het punt staat om inloggegevens in te voeren op een malafide website. We leggen je uit welke functies je kunt gebruiken en hoe je deze inschakelt. 

  Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag en oplichters blijven nieuwe manieren verzinnen om gebruikers in de val te lokken. Microsoft biedt gebruikers in de nieuwe Windows 11 22H2 een helpende hand met de 'Enhanced Phishing Protection'. 

  De nieuwe functies bieden onder andere een bescherming tegen gevaarlijk websitebezoek en bij onveilig gebruik van Windows-wachtwoorden. 

  Waarschuwing wanneer je malafide website bezoekt

  Bezoek jij een website of applicatie in Microsoft Edge waarvan bekend is dat deze wordt gebruikt voor phishing? Dan krijg je van de nieuwe Windows-versie een melding dat dit niet helemaal veilig is. Mede door een scan van de URL en andere karakteristieken van de website wordt bepaald of je veilig door kunt gaan of toch even op moet letten. 

  Het advies is natuurlijk om nooit zomaar op een link te klikken, maar mocht je dit toch gedaan hebben, zorgt deze extra beveiligingslaag natuurlijk voor een extra check. Desondanks wil het niet zeggen dat geen melding gelijkstaat aan een veilige website; het blijft altijd opletten. 

  Betere bescherming inloggegevens Windows

  Gebruik jij je wachtwoord voor Windows op een onveilige manier? Dan trekt Microsoft je ook even aan je mouw. Je krijgt bijvoorbeeld een veiligheidsmelding als je je wachtwoord in wil vullen op een malafide website. Vervolgens krijg je het verzoek om je wachtwoord te veranderen. 

  Er wordt ook gecontroleerd of jij je wachtwoord op een onveilige plek bewaart, zoals in je notities. Als je de inloggegevens ergens op je apparaat op deze manier opslaat, word je hierop geattendeerd en verzocht de gegevens te verwijderen. 

  Tot slot controleert het systeem of je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere Windows-diensten, zoals 365-applicaties. 

  Meer focus op beveiliging van organisaties

  Microsoft vindt het in de nieuwe update ook van belang dat de cybersecurity van bedrijven en instanties goed op orde is. Zo kun je bijvoorbeeld de wachtwoordbeveiliging organisatiebreed toepassen, waardoor een systeembeheerder ervoor kan zorgen dat het gehele netwerk beter beschermd is. Dit moet zaken als ransomware beter bestrijden.

  Microsoft geeft verder op de eigen website een aantal tips hoe organisaties hun systeem beter kunnen beschermen tegen phishing

  Download de update en schakel functies in

  Om gebruik te kunnen maken van de beveiligingsfuncties moet je natuurlijk wel eerst de 22H2-update installeren. Als jouw apparaat Windows 11 ondersteunt, kun je de update downloaden op de website van Microsoft

  De nieuwe beveiligingsfuncties staan niet standaard ingeschakeld. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar 'Instellingen'
  2. Ga naar 'Privacy en beveiliging'
  3. Kies voor 'Windows-beveiliging'
  4. Kies 'App- en browserbeheer'
  5. Klik op 'Instellingen voor beveiliging op basis van reputatie' 

  In dit scherm krijg je de opties te zien om phishing te bestrijden. Je kunt je hier onder andere de controle op gevaarlijke bestanden, apps en websites inschakelen. Ook kun je de opties 'waarschuwen bij schadelijke apps en site', 'waarschuwen bij wachtwoord hergebruik' en 'waarschuw bij onveilige wachtwoordopslag' hier allemaal aanvinken. 

  Gerelateerd:

  Bron: Microsoft

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant