Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • WhatsApp komt mogelijk met nieuwe privacy-instellingen bij 'Laatst gezien'-functie: 'Bepaal zelf wie jouw online status ziet'

  WhatsApp komt mogelijk met nieuwe privacy-instellingen bij 'Laatst gezien'-functie: 'Bepaal zelf wie jouw online status ziet'

  Het is menig WhatsApp-gebruiker een doorn in het oog: het idee dat anderen kunnen zien wanneer jij voor het laatst online bent geweest. Als je bepaalde appjes echter niet opent en de vinkjes dan alsnog grijs blijven, kunnen anderen wellicht denken dat je gewoon geen zin hebt om te reageren: een verkapte 'communicatiedwang' die door menigeen als storend wordt ervaren. Voor diegenen is er mogelijk goed nieuws: het lijkt er namelijk op dat WhatsApp gebruikers binnenkort meer vrijheden gaat bieden om deze instellingen naar eigen inzicht aan te passen.

  Althans, dat meldt het blog WABetainfo op basis van een screenshot uit een testversie van de razend populaire chat-app. De functie zou gebruikers meer mogelijkheden moeten bieden om te bepalen welke contacten deze informatie wél te zien krijgen, en welke specifieke contacten juist niet.

  Handig, als je deze informatie op zich wel wilt delen, maar je liever niet het idee hebt dat je continu, à la minute op allerlei berichten van een select aantal personen – zoals een veeleisende werkgever of een voormalig liefdespartner – moet reageren. De mogelijkheid om specifieke personen uit te sluiten, is er op dit moment namelijk nog niet, maar daar komt dus verandering in.

  Hoe zit het momenteel met de status 'Laatst gezien' op WhatsApp?

  Laten we een blik werpen op de huidige situatie. Als je WhatsApp opent, kun je via Instellingen naar Account en vervolgens door naar Privacy. Onder de optie Laatst gezien heb je momenteel drie opties:

  • Iedereen
  • Mijn contacten
  • Niemand

  Selecteer je de optie Iedereen? Dan kan iedereen die jouw mobiele nummer én WhatsApp heeft precies zien op welke datum en op welk tijdstip je WhatsApp voor het laatst hebt geopend. 

  Let wel: dat kan óók als er geen sprake is van een gesprekshistorie met bepaalde personen. Als zij jouw nummer hebben, hoeven ze slechts een chatgesprek te initiëren en ze zien deze gegevens vanzelf onder jouw naam verschijnen als het chatvenster wordt geopend, allemaal zonder ook maar één bericht te versturen.

  Selecteer je echter de optie Mijn contacten? Dan geldt dat alléén mensen uit jouw contactenlijst – dus zélf opgeslagen telefoonnummers – deze status kunnen raadplegen. In theorie zou je zo óók al bepaalde mensen moeten kunnen uitsluiten, maar dan moet je hun telefoonnummer verwijderen, en dat leidt op andere momenten wellicht weer tot ongemakkelijke situaties.

  En selecteer je de optie Niemand? De naam zegt het al, maar dan kan niemand zien wanneer jij WhatsApp voor het laatst hebt geopend.

  Deze keuze is echter niet geheel vrijblijvend. Wil jij niet dat mensen kunnen zien wanneer jij voor het laatst online bent geweest? Dan geldt automatisch dat jij andermans activiteiten op dat vlak óók niet meer kunt raadplegen. Ook kun je specifieke personen vooralsnog niet uitsluiten, indien geldt dat je deze informatie bij voorkeur alléén voor deze personen wenst te verbergen.

  En dat betekent in de praktijk eigenlijk dat er twee keuzes zijn. Je moet ervoor kiezen om deze informatie te delen of niet te delen, tenzij je bereid bent om telkens snel handmatig te switchen indien je om wat voor reden dan ook andermans meest recente online status wenst te raadplegen. Inefficiënt en onhandig.

  Nieuwe functie: 'Mijn contacten, behalve...'

  Een screenshot dat door WABetainfo werd gedeeld, suggereert dat er een vierde optie aan zit te komen, namelijk de optie 'Mijn contacten, behalve...':

  Nieuwe functie: 'Mijn contacten, behalve...'
  WABetainfo (via Wabetainfo.com)
  Nieuwe functie: 'Mijn contacten, behalve...'

  Deze functie zou het mogelijk moeten maken om handmatig bepaalde personen uit te sluiten. Ervaar je van bepaalde personen druk om snel te moeten reageren, of wil je ze om andere redenen uitsluiten van deze informatie?

  Dan kun je met behulp van deze functie in principe vrij eenvoudig zelf iets doen aan het idee dat je constant maar bereikbaar moet zijn, mocht je van mening zijn dat bepaalde personen toch wel erg veeleisend zijn op dat vlak.

  Bovenstaande screenshot is van een iOS-testversie van WhatsApp (een versie die dus nog helemaal niet voor het brede publiek beschikbaar is), maar volgens WABetainfo zal de functie op termijn óók onder Android-gebruikers worden uitgerold.

  Zelf zeggen ze: '[...] but WhatsApp will obviously introduce it on WhatsApp for Android too' (vrij vertaald: 'WhatsApp zal het ongetwijfeld ook uitrollen naar gebruikers die de Android-versie van WhatsApp gebruiken').

  Wanneer komt deze functie beschikbaar?

  Dat is helaas nog niet duidelijk. WABetainfo stelt dat de functie momenteel 'in ontwikkeling' is. Zij zijn benieuwd wanneer de functie naar bètatesters wordt uitgerold.

  Pas als dat allemaal naar tevredenheid is getest én WhatsApp nog altijd voornemens is om de functie ook daadwerkelijk uit te rollen onder de reguliere gebruikers, zal daar meer duidelijkheid over ontstaan. Maar de verwachting is wel dat het gaat gebeuren.

  Waarom deelt Opgelicht?! dit nieuws?

  We kunnen ons voorstellen dat je denkt 'Wat heeft dit met oplichting te maken?', en inderdaad, strikt genomen is er geen direct haakje met (concrete dreigingen van) oplichting.

  Oplichting en digitale weerbaarheid zijn echter wel nauw verweven, en bewustwording met betrekking tot zaken als (online) privacy en (het ongemerkt delen van) data zorgt er vervolgens weer voor dat je beter op de hoogte bent van de mogelijkheden op dat vlak.

  Dat maakt tevens dat je scherper bent op toekomstige mogelijke pogingen tot oplichting, dus ook aan dergelijke privacy-gerelateerde kwesties besteedt Opgelicht?! met gepaste regelmaat graag aandacht.

  Daarnaast is het vermoedelijk een functionaliteit die door veel gebruikers als handig zal worden ervaren. Voorlopig maar even afwachten wanneer deze nieuwe functie definitief wordt uitgerold.

  Bron: WABetainfo.com 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant