Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • WhatsApp-gebruikers opgelet! Deze nepversie steelt jouw gegevens

  WhatsApp-gebruikers opgelet! Deze nepversie steelt jouw gegevens

  Er is een nieuwe, malafide versie van de populaire berichtendienst WhatsApp beschikbaar. Onder de naam 'YoWhatsApp' verkoopt de Android app zich als een betere, exclusievere versie van de reguliere variant. Echter is het allemaal schone schijn: de onofficiële variant kan namelijk gegevens stelen van gebruikers. Niet installeren dus! 

  Uit een artikel van techblog Bleepingcomputers blijkt dat het specifiek gaat om versienummer v2.22.11.75 van YoWhatsApp. De volledig werkende Android app is niet beschikbaar in de Google Playstore, maar wél op andere platformen. Onderzoekers van Kaspersky ontdekten de malafide versie onlangs via advertenties van een andere app: Snaptube.

  Meer emoticons, grotere bestanden versturen

  YoWhatsApp probeert gebruikers te winnen met functies die de échte berichtendienst niet heeft. Denk daarbij aan meer emoticons, een aanpasbare interface en het versturen van grotere bestanden. Het klinkt allemaal heel goed, maar dat is het niet.

  Geen betere app, maar malware 

  De app maakt namelijk gebruik van dezelfde rechten als de officiële WhatsApp. Zodra je er gebruik van maakt, geef je de makers toestemming om jouw gegevens op te halen bij de officiële WhatsApp. Zo 'werkt' de app op jouw toestel en kan deze bij jouw contacten. Maar in de broncode van deze versie zit een virus verstopt. Zodra je deze versie van de YoWhatsApp installeert, installeer je dus ook het Trojaanse paard Triada op je toestel. En die wil je daar écht niet hebben.

  YoWhatsApp en WhatsApp-Plus

  Het Trojaanse paard Triada 

  Triada stuurt namelijk belangrijke toegangssleutels naar de server van de ontwikkelaar. Zonder dat jij het door hebt, kunnen zij vervolgens die sleutels gebruiken en acties uitvoeren. Kwaadwillenden - zoals hackers - kunnen bijvoorbeeld jouw account overnemen of gevoelige informatie delen. Of de app ook daadwerkelijk misbruikt is, laat Kaspersky niet weten. Wél is Snaptube inmiddels op de hoogte van de advertentie voor de malafide app. 

  Meerdere onofficiële apps op de markt 

  Helaas is YoWhatsApp niet de enige onofficiële variant van de populaire berichtendienst. Zo is er momenteel ook een 'WhatsApp-Plus' op de markt. Eerder deze maand heeft Meta de makers van drie andere apps al aangeklaagd. Samen zouden zij al meer dan een miljoen accounts hebben buitgemaakt. 

  Voorkom malware op je toestel

  Voor de duidelijkheid: niet alle onofficiële varianten bevatten malware. Toch adviseren wij om voorzichtig te zijn. Installeer alleen officiële apps via bijvoorbeeld de Google Play Store. Ontvang je dubieuze linkjes via 'bekenden'? Check dan altijd even persoonlijk of hij/zij het echt heeft verstuurd.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant