Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • WhatsApp komt met nieuwe functie: berichten na zeven dagen automatisch verwijderd

  WhatsApp komt met nieuwe functie: berichten na zeven dagen automatisch verwijderd

  De populaire berichtendienst WhatsApp rolt binnenkort een nieuwe functie uit waarmee berichten binnen zeven dagen automatisch verwijderd worden. Dat is in theorie handig, maar er zitten ook een paar haken en ogen aan: zo kunnen oplichters er ook hun voordeel mee doen. Wat moet je precies weten?

  De functie is momenteel nog niet actief en wanneer deze functionaliteit wordt uitgerold, is evenmin bekend. Wel heeft WhatsApp een uitleg over deze nieuwe functie opgenomen in de vraag- en antwoordsectie, wat erop wijst dat het niet al te lang meer kan duren.

  Wat houdt de functie precies in?

  Wie deze functie inschakelt, zorgt ervoor dat verzonden berichten na zeven dagen automatisch worden verwijderd. Dat geldt niet alleen voor tekstberichten, maar ook voor foto's en video's. Of deze berichten in deze zeven dagen zijn gelezen of niet, maakt voor de functionaliteit niets uit: alle berichten verdwijnen na zeven dagen.

  Deze functie kan worden ingesteld voor individuele gesprekken én voor groepsgesprekken. Het verschil is dat je dit zelf kunt instellen voor alle individuele gesprekken, maar dat slechts de beheerder van een chatgroep dit kan instellen voor een groepsgesprek.

  Waarom is de nieuwe functie in potentie handig?

  Je staat er misschien niet altijd zo bij stil, maar wie WhatsApp veelvuldig gebruikt, bouwt in de loop der tijd een enorme schat aan persoonlijke informatie op. De consequenties kunnen dan ook heel groot zijn als kwaadwillenden toegang tot je account en je gespreksgeschiedenis weten te krijgen.

  Door deze functie krijg je als gebruiker dus iets meer controle over de bewaartermijn van potentieel gevoelige informatie, en kun je zorgen dat gevoelige informatie niet tot in de lengte der dagen op jouw eigen toestel - of juist dat van een ander! - blijft staan.

  Wat zijn de potentiële risico's van de nieuwe functie?

  WhatsApp geeft zelf aan dat mensen deze functie alleen maar moeten inschakelen bij gesprekspartners die ze vertrouwen. De functie is standaard uitgeschakeld en wordt alleen ingeschakeld als je daar zelf voor kiest. De verzonden teksten en documenten verdwijnen weliswaar uit de chat, maar kwaadwillenden kunnen in theorie natuurlijk wel een back-up maken door bepaalde foto's of video's op te slaan of door schermafbeeldingen te maken van gesprekken.

  Ook het doorsturen van deze informatie behoort gedurende de zeven dagen dat de berichten beschikbaar zijn nog altijd tot de mogelijkheden, net zoals dat nu eigenlijk ook al kan.

  Waar je ook rekening mee moet houden:

  • Citeert iemand een opmerking via de 'Antwoord'-functie? Dan blijft het verwijderde bericht wel staan in de quote;
  • Wordt het bericht doorgestuurd naar een chat waar géén vervaldatum is ingesteld? Dan blijft het bericht daar ook zichtbaar;
  • Maak je een back-up voordat het bericht vervalt? Dan wordt het bericht meegenomen in de back-up. Zet je de back-up later terug? Pas dan verdwijnen de berichten

  Kijk ook uit voor onbekenden: oplichters zullen blij zijn met deze functie

  Een extra aandachtpunt betreft oplichting, en meer specifiek het veiligstellen van bewijsmateriaal van een eventuele gesprekshistorie die op WhatsApp heeft plaatsgevonden. Oplichters die deze functie instellen, kunnen jou bijvoorbeeld via Marktplaats benaderen voor een deal en proberen het gesprek op WhatsApp voort te zetten.

  Tegen de tijd dat je doorhebt dat je bent opgelicht, is de chathistorie misschien wel meer dan zeven dagen oud en is het bewijsmateriaal alweer vernietigd voordat je het veilig kunt stellen. Het is in ieder geval goed om daar vast rekening mee te houden.

  Dat kan overigens gaan om voor jou onbekende accounts die jou benaderen, maar ook kunnen oplichters en hackers jouw account overnemen en uit jouw naam mensen oplichten. Dit weekend gingen er nog veel kwaadaardige sms-berichten rond uit naam van WhatsApp, waaruit blijkt hoe eenvoudig het soms kan zijn om een account te kapen. Let dus altijd goed op.

  Bron: Tweakers / WhatsApp

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant