Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wees waakzaam voor MijnOverheid-phishingmail: ‘Belastingteruggave document gereed’

  Wees waakzaam voor MijnOverheid-phishingmail: ‘Belastingteruggave document gereed’

  Een phishingmail van MijnOverheid gaat rond, waarin staat dat je belastingteruggave-document gereed is om te bekijken in je berichtenbox. Let goed op, dit is namelijk het werk van internetoplichters die op slinkse wijze aan jouw gegevens proberen te komen. 
   

  “Er is een belangrijke actie vereist om de verwerking te voltooien. Gelieve het document te openen, de instructies zorgvuldig door te nemen en de vereiste stappen te volgen”, staat in het bericht. Het document is te vinden door een QR-code in de mail te scannen. Dit is een truc van cybercriminelen om je gegevens te stelen door je via een valse link of QR-code naar een nagemaakte website te leiden. Eerder schreven we dit artikel over de werking van phishing. 

  MijnOverheid: ‘Wij versturen nooit QR-codes of sms-berichten’ 

  Hoewel internetoplichters steeds sluwer worden door websites met een identieke huisstijl of geloofwaardige boodschappen, blijven de officiële woorden van MijnOverheid: "Wij versturen nooit QR-codes of sms-berichten." Toch een QR-code of sms ontvangen? Dan kun je er vanuit gaan dat het nep is. 

  Verder maakt MijnOverheid nooit gebruik van geachte heer/mevrouw in de aanhef, waar in deze mail wel sprake van is. Een officiële mail is altijd persoonlijk aan jou gericht. Andere rode vlaggen kunnen zijn: 

  • Je wordt gevraagd om op een link te klikken en persoonlijke gegevens door te sturen. 
  • De mail komt in je spambox terecht. 
  • Het bericht is in gebrekkig Nederlands geschreven. 
  • De boodschap speelt in op angstgevoelens. Je moet bijvoorbeeld direct reageren, anders wordt je account stopgezet. Het onder druk zetten van mensen is een van de psychologische trucs van cybercriminelen. 

  Op een valse link geklikt, wat nu? 

  Heb je per ongeluk op een valse link geklikt en misschien zelfs gegevens ingevuld? Neem dan contact op met de helpdesk van MijnOverheid voor de juiste hulp. 
  Niet geklikt maar het bericht wel bewaard? MijnOverheid ontvangt graag je phishingmail om de valse websites zo snel mogelijk te laten verwijderen. Stuur je valse mail naar [email protected]

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant