Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nepmail uit naam van MijnOverheid over ‘extra’ toezeggingen

  Nepmail uit naam van MijnOverheid over ‘extra’ toezeggingen

  In een nieuwe valse mail namens MijnOverheid word je opgeroepen om een document omtrent extra toezeggingen in je berichtenbox te bekijken. Echter staat er geen bericht voor je klaar, maar is het een list om je in de val te lokken.
   

  Door in te spelen op een nieuw bericht dat klaarstaat, wekken de oplichters nieuwsgierigheid bij je op. Wat voor spannende informatie zou er voor je klaar staan? Zodra je nieuwsgierigheid is gewekt, word je doorverwezen naar MijnOverheid om het bericht te bekijken. 

  Valse mail MijnOverheid Bron: Fraudehelpdesk

  Manipulatief 

  Om extra druk achter het bekijken van het bericht te zetten, maken de oplichters gebruik van psychologische trucs om jou te manipuleren. Zo staat er in de mail: “Mogelijk moet u naar aanleiding van dit bericht actie ondernemen.” Gevolgd door: “Lees het daarom op tijd.” 

  'Technisch onderhoud Berichtenbox app'

  Om de kans te vergroten dat je op de valse link klikt, doen de oplichters alsof de Berichtenbox-app van MijnOverheid buiten gebruik is. Geloof dit niet direct en check zelf even of de app buiten gebruik is of niet. 

  Verder wordt de mail afgesloten met de volgende zin: “Bekijk het bericht daarom direct via uw webbrowser.” Dit is eigenlijk een heel goed advies.

  Krijg je een bericht van MijnOverheid en twijfel je of het phishing is? Zoek dan zelf de website op van MijnOverheid in je zoekbalk en log daar in op jouw account. Kijk vervolgens of er daadwerkelijk een bericht voor je klaarstaat. 

  MijnOverheid stuurt nooit een link in een mail

  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Zodra je een mail van MijnOverheid ontvangt met een link of QR-code, dan is dit phishing. 

  In het bovenstaande bericht bevatten zowel de term ‘Berichtenbox’ als ‘MijnOverheid’ een link. Klik je er op? Dan kom je op een valse website terecht die lijkt op de officiële website van MijnOverheid of er wordt mogelijk malware op je apparaat geïnstalleerd. 

  Andere kenmerken van een phishingmail zijn:

  • De mail komt in je spambox terecht.
  • Het bericht bevat taalfouten. 
  • De mail bevat een onpersoonlijke aanhef en is dus niet specifiek aan jou gericht. In de bovenstaande mail word je aangesproken met ‘Geachte heer/mevrouw’.

  Oeps, ik heb op een link geklikt. Wat nu?

  Heb je op een valse link geklikt en wellicht jouw gegevens ingevuld? Neem dan contact op met de helpdesk van MijnOverheid voor de juiste hulp. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant