Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wees gewaarschuwd voor valse mail namens Triodos Bank over verouderde identifier

    Wees gewaarschuwd voor valse mail namens Triodos Bank over verouderde identifier

    In een nieuwe phishingmail namens Triodos Bank maken de oplichters je wijs dat jouw Triodos Bank Identifier is verouderd. Via de knop in het bericht kun je kosteloos een nieuwe aanvragen, maar verstandig is het niet. 
     

    “Een mooi moment om naast het opzetten van uw kerstboom ook uw bankzaken op orde te hebben”, begint de mail. De criminelen spelen hiermee goed in op de actualiteit. Ook benoemen ze dat oplichters extra actief zijn tijdens de feestdagen om het bericht betrouwbaarder te laten overkomen. Laat je niet foppen, want Triodos Bank zal een klant nooit per mail benaderen over het vervangen van toegangsmiddelen, laat Koen Jonker, de woordvoerder van Triodos Bank weten. 

    Neem niet direct een valse belofte aan 

    Volgens het bericht kun je vanaf 1 januari 2024 niet meer inloggen in Triodos Bank Internet Bankieren met jouw Identifier. Aangezien de batterij-indicator van jouw verouderde Identifier bijna leeg zou zijn, mag je kosteloos een nieuwe Identifier aanvragen. Koen Jonker, de woordvoerder van Triodos Bank laat weten: “Wij vervangen helemaal geen verouderde Identifiers, want de bank is overgestapt op Mobiel Bevestigen.” 

    Er zijn altijd consequenties

    In het bericht staat dat je de Identifier kosteloos voor 15 december kan aanvragen. Na deze datum zouden er administratiekosten van 14,95 euro automatisch van je bankrekening worden afgeschreven. “Wij verzoeken u om kosteloos een nieuwe Identifier aan te vragen, zodat u veilig gebruik kunt blijven maken van onze betaaldiensten tijdens de feestdagen”. Dit staat er alleen om twijfelaars nog over de streep te trekken.

    Controleer de link 

    “Voor beveiligingsmiddelen, toegangscodes of bankpassen stuurt Triodos Bank nooit een link”, laat Jonker weten. Voor bankzaken bij Triodos Bank zijn alleen de volgende links van toepassing: ‘triodos.nl’, ‘bankieren.triodos.nl’ en ‘hypotheken.triodos.nl’. 

    Een malafide link kan je naar een valse inlogpagina brengen die sprekend lijkt op de echte inlogpagina van Triodos Bank. Check dus eerst altijd het volledige webadres van een link. Doe dit door de link op je telefoon ingedrukt te houden en op je desktop door met je cursor op de link te gaan staan. Pas op dat je niet klikt. 

    Dien je op de link te klikken voor een betaalverzoek? Dan moet automatisch de Triodos Bank Mobiel Bankieren app worden geopend.

    Extra tips om phishing namens Triodos Bank te herkennen en voorkomen

    • Een mail van Triodos Bank bevat altijd een persoonlijke aanhef.
    • Triodos Bank gebruikt een andere layout en een ander lettertype in mails. Ook bevat het geen slordigheden.
    • Klik niet zomaar op bijlagen in berichten, met name als je de afzender niet kent. Bijlagen kunnen malware bevatten. 
    • Zit er een bepaalde druk of urgentie in het bericht? Dan is het bijna altijd vals. Cybersecurity-expert Tommy van Steen legt uit hoe dit werkt
    • Controleer bij de mail van je bank of het mailadres of telefoonnummer gebruikelijk is. 
    • Het is niet ongebruikelijk dat Triodos Bank een persoonlijke afsluiting gebruikt, zoals in de bovenstaande mail. Echter gaat het hier om achterhaalde informatie. Daniël Stegeman werkt namelijk wel bij Triodos Bank, maar niet als ‘Manager Klantcontact’. Dat was zijn functie tussen 2014 en 2018. 

    Op de link geklikt, wat nu?

    Scan je mobiele telefoon of computer met een virusscanner. Als je geen gegevens hebt ingevuld via de link hoef je verder niks te doen, laat de bank weten. Heb je dit wel gedaan en heb je een rekening bij Triodos Bank? Neem dan contact op met de klantenservice voor de juiste hulp. 

    Bron: Triodos Bank

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant