Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wees gewaarschuwd voor phishing-sms: ‘Uw auto heeft een parkeerboete ontvangen’

    Wees gewaarschuwd voor phishing-sms: ‘Uw auto heeft een parkeerboete ontvangen’

    Je zou een parkeerboete hebben ontvangen en dient deze onmiddellijk te betalen om juridische stappen en extra kosten te vermijden. Trap niet in deze loze dreigementen.
     

    De sms is afkomstig van ‘0687547655’. Dit is verdacht. In Nederland gaat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) namelijk over de verkeersboetes. Het CJIB mailt, sms’t of appt nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. Zodra je toch een boete ontvangt via een van deze communicatiekanalen, kun je er al vanuit gaan dat dit phishing is.

    Valse sms over parkeerboete

    Voorkom dat je een nepboete betaalt en jouw geld in de zakken van criminelen belandt. Blijf via onze gratis Opgelicht?!-app via pushberichten op de hoogte van actuele phishingpogingen (voor Android en iOS). 

    Druk uitvoeren

    “Om extra kosten en mogelijke juridische stappen te vermijden, betaal de boete alstublieft onmiddellijk", staat in de sms. Naast dat deze zin grammaticaal gezien niet klopt, wordt hier ook bewust druk uitgeoefend. De cybercriminelen hopen dat je zo sneller op de link klikt en de parkeerboete betaalt. 

    Malafide link

    Raak niet in paniek vanwege de boete. Als je het bericht namelijk verder leest, zie je dat er ook een valse link ‘digitaalkracht.top/nl?’ in staat. “Als u daarop klikt, kunt u op een website komen die lijkt op de website van het CJIB. Op die website staat dan een link waarmee u het bedrag uit het bericht kunt betalen. Maar dat is dan altijd een website van oplichters”, meldt het CJIB op zijn website. Dit is dus een typisch geval van phishing. Phishing per sms wordt ook wel smishing genoemd.

    Geklikt op de link en betaald?

    Doe aangifte bij de politie indien je geld hebt overgemaakt. Het kan ook voorkomen dat mensen het bedrag uit een vals bericht niet aan de oplichters, maar echt aan het CJIB betalen. Als de organisatie een betaling krijgt die niet voor hen is, dan wordt het bedrag terug op je rekening gestort. Neem in dit geval dus ook contact op met het CJIB.

    Voer bovendien een virusscan uit om je apparaat te controleren op schadelijke software. Heb je een antivirusprogramma of firewall op je apparaat? Controleer dan of deze van de laatste updates zijn voorzien. 

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant