Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wees gewaarschuwd voor deze phishingmail namens ABN AMRO over online identificeren

  Wees gewaarschuwd voor deze phishingmail namens ABN AMRO over online identificeren

  “Nog 2 dagen om uw gegevens bij te werken!”, zo begint een nieuwe phishingmail uit naam van ABN AMRO. Laat je niet opjagen en werk niks bij. 
   

  Volgens het bericht ontbreken er enkele belangrijke gegevens van jou die nodig zijn om te voldoen aan de voorwaarden van ABN AMRO. “Tot op heden zijn deze gegevens nog niet geverifieerd”, staat er in de mail. 

  Valse mail ABN AMRO

  Controleer en verifieer 

  Om je gegevens te verifiëren dien je op ‘Zo snel mogelijk bijwerken’ te klikken. Probeer alleen geen overhaaste beslissingen te maken en stel jezelf eerst de vraag: Kan ik deze link wel vertrouwen? 

  Om te controleren of een link wel naar een betrouwbare pagina leidt, kun je de link ingedrukt houden op je telefoon of met de cursor op de link gaan staan via je desktop. Kijk uit dat je er niet op klikt. In beeld verschijnt vervolgens de volledige link. Als we deze handeling doen bij het bovenstaande bericht, dan verwijst de link naar: ‘https://aklinasjabar.com’. Gaan er al alarmbellen bij je af? Goed om te weten is dat een link in een mail of sms van ABN AMRO begint met: ‘https://www.abnamro.nl’. 

  Onbetrouwbare afzender

  Het bericht is afkomstig van ‘​​[email protected]’. Dit ziet er niet uit als een betrouwbaar mailadres van ABN AMRO. De bank zelf bevestigt dit ook op hun website. Een officieel mailadres van ABN AMRO eindigt na het @-teken op ‘nl.abnamro.com’. 

  Het kan ook voorkomen dat een mailadres wordt gespooft. Dit betekent dat een mail wordt verstuurd vanuit een mailadres dat niet echt van de afzender is. Controleer dus altijd of een bericht meerdere kenmerken van phishing bevat

  Beperkte tijd om te handelen

  Aan het einde van de mail proberen de criminelen extra duidelijk te maken dat het van essentieel belang is om je gegevens opnieuw te verifiëren voor deze update. “U heeft nog 2 dagen de tijd om de nieuwe verificatieprocedure af te ronden”, wordt er gemeld. 

  Oplichters houden ervan om je een beperkte tijd op te leggen om te handelen, in de hoop dat je zonder na te denken klikt op de link. Ook het dreigen met consequenties is een geliefde truc, zoals: “Na deze periode wordt de toegang tot uw zakelijke rekening(en) opgeschort om ongeoorloofde toegang te voorkomen of te beperken.”

  Zo controleer je of een bericht van ABN AMRO echt is

  • ABN AMRO zal je nooit vragen om via een link in een mail of sms direct in te loggen in Internet Bankieren of de ABN AMRO-app.
  • Vul nooit je gegevens in op een website waar je via een link in een mail of sms op terecht bent gekomen. Je bank, creditcardmaatschappij of de Belastingdienst zal hier nooit om vragen. 
  • Voorzie je apparaten van de laatste software- en beveiligingsupdates. 
  • Zorg dat je wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Techjournalist Daniël Verlaan geeft tips voor een sterk wachtwoord

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant