Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ABN AMRO-bericht over verdachte account-toegang uit Polen is phishing

  ABN AMRO-bericht over verdachte account-toegang uit Polen is phishing

  Momenteel versturen oplichters een valse sms uit naam van ABN AMRO waarin staat dat er een verdachte account-toegang is geweest vanuit Warschau. Om te voorkomen dat je gegevens gestolen worden, moet je je account onmiddellijk herstellen. Maar hiermee geef je oplichters juíst toegang tot je gegevens, doe dit dus niet. 
   

  Een valse sms wordt ook wel smishing genoemd, dit is een combinatie tussen een phishingmail en een sms-bericht. Het is bijvoorbeeld te herkennen aan een sms-bericht van een bank met een link naar een website. Op deze website wordt naar gevoelige informatie gevraagd zoals je pincode. Geen enkele bank zal ooit naar je pincode vragen. 

  Valse sms ABN AMRO

  Pools telefoonnummer 

  Een verdachte signaal in deze valse sms is het telefoonnummer waarmee het bericht verstuurd wordt, dit is namelijk een Pools nummer en niet van ABN AMRO. De bank laat via hun website ook weten nooit om inloggegevens via een link in een sms of mail te vragen. Gebeurt dit dus wel? Dan weet je dat het foute boel is. 

  Andere kenmerken waaraan je een smishing bericht uit naam van ABN AMRO kan herkennen zijn: 

  • Vraag naar persoonlijke gegevens 
  • Je moet met spoed snel iets regelen (tijdsdruk) 
  • Ontbreken van een persoonlijke aanhef 

  Zo weet je of een bericht echt of nep is 

  Om er zeker van te zijn of je met smishing te maken hebt, kun je met de online tool checkjelinkje.nl zien waar je terechtkomt als je op een link in een sms klikt. Klik met je rechtermuisknop op de link in de sms en kopieer en plak deze vervolgens in de zoekbalk van checkjelinkje.nl. 

  Je kunt daarnaast ook altijd controleren of een link in een sms begint met abnamro.nl. Als dat niet het geval is, zoals bij deze valse sms, kun je ervan uit gaan dat het om smishing gaat. 
   

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant