Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Waarschuwing voor vacaturefraude TCP-Services

  Waarschuwing voor vacaturefraude TCP-Services

  Werkzoekenden moeten weer oppassen voor vacatures van oplichters. Ditmaal opereren ze onder de naam TCP-Services, een naam die sterk lijkt op die van een bestaande organisatie.

  Voor de truc van de oplichters is al vaker gewaarschuwd. Werkzoekenden worden benaderd op vacaturesites en ontvangen een uitnodiging om te solliciteren. Vaak gaat het om een functie in de back-office of als HR-medewerker. Dan wordt een Skype-gesprek georganiseerd. Je stuurt persoonlijke gegevens op en verricht enkele taken. Vervolgens blijft het stil. Er komen geen berichten meer en een salaris wordt nooit uitgekeerd.

  Klachten bij de Fraudehelpdesk

  De Fraudehelpdesk heeft nieuwe meldingen ontvangen, onder andere van een bedrijf dat bijna dezelfde naam heeft en werd geattendeerd op de website van TCP-Services. De inhoud van de site bleek een exacte kopie van de website van het Nederlandse bedrijf. Foto’s van medewerkers zijn een-op-een overgenomen en voorzien van een nieuwe naam.

  Geregistreerd op de Bahama's

  Volgens de contactgegevens is het bedrijf gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Uit de gegevens van het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt geen bedrijf actief te zijn onder de gebruikte handelsnaam. Daarnaast valt op dat de website is geregistreerd in Nassau op de Bahama's.

  Advies

  Hieronder staan enkele tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van vacaturefraude.

  • Ga alleen met bedrijven in zee waarvan je zelf een medewerker hebt ontmoet. Vaak wordt een smoes gebruikt om sollicitanten niet op kantoor te hoeven uitnodigen. Meestal is het verhaal dat het gaat om een internationaal bedrijf dat bezig is een Nederlandse vestiging op te zetten. Het kantoor is nog niet gereed, waardoor de voorkeur wordt gegeven aan een gesprek via Skype.
  • Zodra een bedrijf activiteiten verricht in Nederland, moet het bedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als je contact hebt met een bedrijf en je hebt twijfels, raadpleeg dan het register en controleer aan de hand van de handelsnaam en adresgegevens of het wel geregistreerd is.
  • Wees extra alert als het gaat om werk dat je zogenaamd vanuit huis kunt doen.

  Als je toch met deze mensen in zee gaat, loop je het risico dat je persoonsgegevens worden misbruikt. Ook proberen ze mogelijk geld wit te wassen via je bankrekening.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant