Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vermimi.nl doet via Facebook aan oplichting met niet-bestaande huurwoningen

  Vermimi.nl doet via Facebook aan oplichting met niet-bestaande huurwoningen

  Op Facebook duiken sinds een paar dagen gesponsorde advertenties op van de pagina Vermimi. De meest schitterende appartementen worden aangeboden voor zeer schappelijke huurprijzen die stuk voor stuk onder de liberalisatiegrens liggen, zodat je ook de mogelijkheid hebt om huurtoeslag aan te vragen als je een relatief gering inkomen hebt. Met de buitengewoon lastige woningmarkt in het achterhoofd klinkt dat toch als een geschenk uit de hemel? Nou, bijna. De woningen bestaan namelijk niet, of worden in ieder geval niet te huur aangeboden. En al helemaal niet voor deze huurprijzen. De website Vermimi.nl - en de daaraan gekoppelde Facebookpagina - is dan ook van oplichters. De sporen wijzen in de richting van woningoplichter Perceval Hasselman, waar Opgelicht?! al vaker aandacht aan heeft besteed.

  Sterker nog, volgens de gegevens uit de Kamer van Koophandel komen we al snel uit bij de bij ons maar al te bekende oplichter Perceval Maximiliaan Hasselman, die kennelijk weer geld nodig heeft voor zijn wat merkwaardige en eigenaardige hobby. Over Perceval Hasselman hebben we in maart vorig jaar een item gemaakt.

  Onder KvK-nummer 80696554 staat hij ingeschreven onder de handelsnamen Liveda.nu en Gekoppeldesites.nl. Op Vermimi.nl wordt laatstgenoemde site genoemd als een zogenaamde 'partner'. Wat opvalt aan het uittreksel is dat Hasselman daarbij overigens opnieuw gebruik maakt van exact dezelfde valse inschrijfadressen in Enschede en Assen.

  Betalen voor inschrijving om te mogen reageren op nepwoningen

  Vermimi gebruikt dezelfde oplichtingstactieken die we in het verleden wel vaker hebben gezien. Om te mogen reageren op deze fantastische nepwoningen, moet je je ook dit keer inschrijven, en dat kost € 24,95. Daarna blijft het natuurlijk stil.

  Het uitgangpunt is dat je voor dat betrekkelijk geringe bedrag niet de moeite neemt om aangifte te doen, maar als honderden wanhopige mensen die gesponsorde advertenties zien en besluiten dat geld over te maken, heb je het al met al toch over enkele duizenden euro's. Geld waar bovendien geen enkele tegenprestatie tegenover staat.

  En het gaat hard: de promotie op Facebook is behoorlijk agressief te noemen. Woningen uit alle windstreken worden aangeboden en we zien honderden mensen reageren op elke gesponsorde post. Dat betreft voornamelijk mensen die woningzoekende vrienden taggen, en uit de reacties valt op te maken dat deze mensen maar wat graag een gokje wagen.

  In de meeste gevallen bieden dit soort nepsites je voor de vorm nog de optie om te reageren, en als je dan geen reactie krijgt, dan kan het 'bemiddelingsplatform' de verantwoordelijkheid natuurlijk doodleuk afschuiven door te zeggen 'dat het aan de verhuurder is om contact op te nemen met potentiële huurders'. 

  Uit privacyoverwegingen worden er daarnaast geen mededelingen gedaan over de identiteit van de verhuurder, dus zelf contact opnemen gaat niet. Schrale troost: dat kan ook helemaal niet, want de verhuurder bestaat niet. Je betaalt dus letterlijk geld voor niets.

  Telefoonnummer misbruikt door oplichters

  In dit geval zit dat echter nog iets anders. Het AD sprak de 30-jarige Lily uit Den Helder, die geld heeft betaald om zich in te kunnen schrijven. Uiteraard kwam er van daadwerkelijk kunnen reageren helemaal niets terecht: in de bevestigingsmail stonden helemaal geen inloggegevens, maar wel een telefoonnummer. Lily waagde er dan ook een belletje aan, en de persoon aan de andere kant van de lijn gaf direct aan dat zijn telefoonnummer misbruikt wordt. 

  Lily: 'In de e-mail stonden helemaal geen inloggegevens. Toen heb ik meteen een e-mail gestuurd en gevraagd hoe het zit. Je bent geïnteresseerd en natuurlijk niet de enige, dus je wil er bovenop zitten. Maandag heb ik het nummer gebeld dat in de mail staat. Ik kreeg een meneer aan de lijn en die zei al na twee seconden dat zijn telefoonnummer wordt gebruikt door oplichters. Hij adviseerde me de bank te bellen en aangifte te doen.'

  Huurprijzen zijn stuk voor stuk te mooi om waar te zijn

  Dit soort platformen maken op schaamteloze wijze misbruik van de enorme schaarste op de woningmarkt, met name wat het aanbod aan betaalbare woningen betreft. Ze parasiteren op jouw wanhopigheid en hopen dat je zo goedgelovig bent om te denken 'nooit geschoten is altijd mis'. Maar als we even kritisch kijken, dan zien we natuurlijk zo dat er niks van klopt.

  Zo biedt Vermimi de volgende woning aan in Amsterdam, meer specifiek aan de Prinsengracht. Met een huurprijs van € 860,- per maand kan dat naar hedendaagse maatstaven met recht een koopje worden genoemd:

  • Huurprijs: €860 /mnd (exclusief GWE)
  • Status: Beschikbaar
  • Wonen: 62 m²
  • Energielabel: A
  • Slaapkamers: 3

  Lezen we vervolgens de omschrijving, dan gaan alle alarmbellen rinkelen. Een marktconforme huurprijs voor een dergelijke woning op deze locatie zal eerder rond de € 1.800,- liggen, als het niet nog veel meer is.

  Advertentie voor de woning aan de Prinsengracht te Amsterdam
  AVROTROS
  Advertentie voor de woning aan de Prinsengracht te Amsterdam

  Nog een voorbeeld. Vermimi biedt ook een riante driekamerwoning aan de Oudegracht in hartje Utrecht. Een driekamerwoning wordt hier te huur aangeboden voor slechts € 609,- per maand, en ook dat bedrag is natuurlijk te bespottelijk voor woorden.

  • Huurprijs: €609 /mnd (exclusief GWE)
  • Status: Beschikbaar
  • Wonen: 68 m²
  • Energielabel: C
  • Slaapkamers: 3

  Ook hier doet de omschrijving vermoeden dat de marktconforme huurprijs van een dergelijk object op deze locatie vele, vele malen hoger is. Kijk maar:

  Advertentie voor de woning aan de Oudegracht te Utrecht
  AVROTROS
  Advertentie voor de woning aan de Oudegracht te Utrecht

  Inschrijfadres Westplein 13 te Rotterdam van Vermimi bestaat helemaal niet

  Volgens de gegevens op de website zit Vermimi.nl gevestigd aan het Westplein nummertje 13 te Rotterdam. Een verslaggever van het AD besloot een kijkje te nemen en kwam al snel tot de constatering dat nummer 13 helemaal niet bestaat. Ter hoogte van dat adres zit weliswaar een schitterend kantoorpand gevestigd, maar het huisnummer is 12-14. 

  Kantoorpersoneel dat voor het gebouw een sigaretje staat te roken, weet al snel te vertellen dat het met enige regelmaat voorkomt dat mensen verhaal komen halen wegens vermoedens van oplichting. Kennelijk is Westplein 13 een graag gebruikt adres van oplichtertjes: de meeste bezoekers melden zich met klachten over verschillende webshops.

  Politie: 'Geld wordt weggesluisd via katvangers'

  Het bleek een koud kunstje om de naam Perceval Hasselman aan deze nieuwe oplichtingswebsite te koppelen, zo constateert ook ene Joost (28) uit Schiedam in een reactie op het AD. Joost was zelf in een ver verleden slachtoffer van dergelijke oplichtingspraktijken, zag kennissen al vrolijk op de gesponsorde advertenties reageren en besloot het op Vermimi.nl genoemde bedrijf Gekoppeldesites.nl eens na te trekken. En ja hoor, na het opvragen van een uittreksel bij de Kamer van Koophandel verschijnt de naam van Perceval Hasselman binnen de kortste keren op je scherm.

  Joost vraagt zich dan ook terecht af: 'Als ik dit al kan achterhalen, vraag ik me af wat er fout gaat bij de politie. Waarom kan dit doorgaan?'

  In het AD reageert een woordvoerder van de politie als volgt: 'Als er aangiftes over eenzelfde adres binnenkomen, kijken we of we een onderzoek kunnen starten. Dan zien we vaak dat er geld wordt overgemaakt naar bankrekeningen van zogenaamde katvangers, mensen die hun rekening ter beschikking stellen. Dan moet je alleen echt nog wel wat stappen zetten om achter de echte dader te komen. Het zijn vaak lastige onderzoeken.'

  Het vermoeden bestaat overigens dat er binnen de kortste keren weer andere nepsites in de lucht staan: de naam Vermimi kan na deze klachten vermoedelijk binnen niet al te lange tijd worden afgeschreven. Op de website Liveda.nu - ook van Hasselman - staat momenteel bijvoorbeeld de volgende tekst: 'Onze website wordt binnenkort samengevoegd met een andere woningsite. Mensen die een account hadden kunnen straks weer inloggen.'

  De politie zegt verder nog het volgende: 'Wij blijven benadrukken: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Probeer op de website van de politie te checken of er gewaarschuwd wordt voor bepaalde websites'. Het probleem is alleen dat de politie meestal pas voor deze websites waarschuwt als er meerdere aangiftes zijn ontvangen. Gezond verstand is daarom de beste optie: natuurlijk worden dergelijke huurwoningen niet te huur aangeboden voor dit soort verdacht lage prijzen.

  Oplichting met nepwoningen: vorig jaar minder schade, maar nog wel een lucratieve business

  Uit cijfers van de Fraudehelpdesk is gebleken dat 103 slachtoffers vorig jaar 208 meldingen hebben gedaan, met een totale schadepost van € 185.930 tot gevolg. Dat is minder dan in 2019: in dat jaar werden er 383 gevallen gemeld door 146 gedupeerden en bedroeg de schade € 234.105.

  Er valt echter niet uit te sluiten dat het werkelijke schadebedrag veel en veel hoger is. Zou jij bijvoorbeeld de moeite nemen om aangifte te doen als je € 24,95 overmaakt naar Vermimi en je nooit de mogelijkheid krijgt om op een woning te reageren, laat staan te bezichtigen? Inderdaad: velen zullen denken 'dat is de moeite niet waard, laat maar zitten', en om die reden kunnen deze oplichtingspraktijken doorgaan. Tel maar op: als honderden mensen dat bedrag naar je overmaken, dan wordt het ineens een behoorlijk substantiële inkomstenbron.

  Trap niet in oplichting met niet-bestaand woningaanbod

  Wat moet je doen volgens de Fraudehelpdesk? Allereerst moet je nooit geld overmaken zonder dat je de woning hebt gezien. Dat biedt overigens alsnog geen garantie van 100%, want er zijn gevallen bekend van oplichters die doodleuk een leegstaande huurwoning die ze zelf niet bezitten laten zien bij de rondleiding: bij de vermeende sleuteloverdracht - nadat een maand huur bij wijze van borg is aanbetaald - is de zogenaamde verhuurder in geen velden of wegen te bekennen.

  Check daarnaast de gegevens in het register van de Kamer van Koophandel en trek de handel en wandel van de eigenaar eens na. Staat er op de website van de verhuurder geen KvK-nummer? Dan moet je extra alert zijn: dat is vrijwel altijd een slecht teken.

  Het is daarnaast raadzaam om de foto's door Google te trekken via Reverse Image Search: in een deel van de gevallen zie je dan al snel dat ze gejat zijn van legitieme adverteerders of woningplatformen zoals Funda of Pararius. Maar dat is niet altijd het geval: oplichters spiegelen vaak foto's zodat ze niet herkend worden, en vaker nog worden oude foto's gebruikt van advertenties die al lang en breed offline zijn.

  Ben jij op de hoogte van andere nepsites van Perceval Hasselman? Dan hoort Opgelicht?! het graag: neem contact met ons op.

  Bron: AD

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant