Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wil jij een huurwoning huren met huurtoeslag? Oplichters bieden nepwoningen aan op Hurenmethuurtoeslag.nl

  Wil jij een huurwoning huren met huurtoeslag? Oplichters bieden nepwoningen aan op Hurenmethuurtoeslag.nl

  De website Hurenmethuurtoeslag.nl en de bijbehorende Facebookpagina 'Huren met huurtoeslag' zijn van oplichters die niet-bestaande huurwoningen aanbieden. Dat zeggen wij niet alleen, ook het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie heeft inmiddels voor deze website gewaarschuwd. Ben jij wanhopig op zoek naar een betaalbare huurwoning? Doe dan geen zaken met deze malafide bemiddelaar, want een woning zul je via deze site in ieder geval niet vinden.

  De Facebookpagina doet ons qua stijl een beetje denken aan de oplichterspagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons!', die enkele maanden geleden eindelijk van Facebook is geknikkerd nadat Opgelicht?! er meerdere malen aandacht aan heeft besteed.

  Het eerste artikel over deze oplichters verscheen op 27 februari 2020, en kort na publicatie was die pagina ineens verdwenen. Bijna een jaar later was deze pagina tot onze grote verbazing echter weer online, al met al reden genoeg voor een vervolg. Dat artikel verscheen op 19 februari 2021, en nadat wij contact hebben gezocht met Facebook beloofden ze de zaak te onderzoeken en gepaste maatregelen te nemen.

  Ook qua chronologie zou het kunnen kloppen dat de oplichters naar deze nieuwe pagina zijn overgestapt: de Facebookpagina 'Huren met huurtoeslag' is namelijk aangemaakt op 4 maart 2021, kort na ons meest recente artikel. Wie er achter de website zit, weten we niet zeker: de échte eigenaar verschuilt zich.

  Wie er ook achter zit, de werkwijze van beide pagina's is in ieder geval identiek: ze bieden verdacht goedkope huurwoningen aan op A-locaties, je moet alleen wel inschrijfgeld betalen om te mogen reageren. En dan blijft het natuurlijk stil, want een verhuurder die helemaal niet bestaat, is uiteraard ook niet in de gelegenheid om op jouw aanvraag te reageren.

  Wat is de werkwijze van Hurenmethuurtoeslag.nl?

  De landingspagina van de website schetst een idyllisch, pittoresk, oer-Hollands beeld. Een weiland met wat molens en boerderijtjes, heerlijk aan het water. Ruimtelijk, weids, rustig, de perfecte omstandigheden voor jouw toekomstige woongenot. Woongenot dat dankzij Hurenmethuurtoeslag.nl binnen handbereik is, zo wordt gesuggereerd.

  De werkelijkheid is echter een stuk minder rooskleurig. Op een overkokende, zeer krappe woningmarkt zijn er niet alleen praktisch geen betaalbare koopwoningen meer beschikbaar, schappelijk geprijsde en ruimtelijke particuliere huurwoningen met huurprijzen onder de liberalisatiegrens waardoor je óók nog huurtoeslag kunt aanvragen zijn anno 2021 vrijwel onmogelijk te vinden.

  Wat in ieder geval niet bestaat, zijn appartementen tussen de 60 en 80 vierkante meter met twee of drie slaapkamers voor huurprijzen tussen de 700 en 800 euro per maand. De woningen uit onderstaande voorbeeld bevinden zich volgens de Facebookpagina zogenaamd in Amersfoort, en wie enigszins op de hoogte is van marktconforme huurprijzen op verschillende locaties in Nederland, weet dat dat simpelweg niet kán kloppen:

  Niet-bestaand woningaanbod op de Facebookpagina van de oplichters
  Facebook
  Niet-bestaand woningaanbod op de Facebookpagina van de oplichters

  Wat is dan de truc, vraag je je af. Dat is eenvoudig. Wil je kunnen reageren, dan moet je een zogenaamd Premium-account aanmaken, en dat kost € 24,95. Dat Premium-account biedt volgens de website de volgende voordelen:

  •  Reageren op het aanbod woningen
  •  Direct in contact met de verhuurder
  •  Eenmalig bedrag
  •  Geen terugkomende kosten zoals bij andere sites
  •  Direct het nieuwste aanbod
  •  Meteen na ontvangst van betaling kan u reageren op het aanbod
  Een Premium-account aanmaken kost je € 24,95
  Hurenmethuurtoeslag.nl
  Een Premium-account aanmaken kost je € 24,95

  Onder het mom van 'nooit geschoten is altijd mis' zijn er veel mensen die de gok maar wagen, en dat is een slim en doortrapt businessmodel. Vrijwel niemand doet aangifte voor dergelijke bedragen, en je kunt als potentiële huurder immers nooit met volledige zekerheid weten dat de verhuurder écht niet bestaat. Uit privacyoverwegingen zal de bemiddelaar geen informatie verstrekken over diens identiteit, is een excuus waar dergelijke oplichters zich vaak op beroepen.

  Maar als er honderden wanhopige woningzoekenden zijn die dat inschrijfgeld betalen zonder ook maar enige kans te maken op een woning, dan loopt iemand er wel lekker mee binnen. Snel verdiend, als je je bedenkt dat je alleen maar wat advertentieteksten moet verzinnen en wat foto's van Funda of Pararius moet stelen.

  Hieronder een greep uit de selectie. Dat kan toch simpelweg niet kloppen?

  In deze tijd is het voor woningzoekenden bepaald niet makkelijk, en de bitterharde realiteit is dat er simpelweg amper betaalbare, ruimtelijke huurwoningen meer zijn. Als je dan toch aanbieders treft die claimen betaalbare woningen te kunnen regelen, is dat eigenlijk altijd reden om heel kritisch te zijn en dat zogenaamde aanbod met de nodige argwaan en scepsis te bekijken.

  Laat je er uit wanhoop in ieder geval niet toe verleiden om toch inschrijfgeld te betalen. Het gaat weliswaar om kleine bedragen, maar wie alle betalingen van potentiële woningzoekenden optelt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat dit kennelijk toch wel een lucratieve bezigheid moet zijn. Een woning zul je via de website Hurenmethuurtoeslag.nl en de bijbehorende Facebookpagina in ieder geval niet ivnden.

  Ook de politie waarschuwt voor Hurenmethuurtoeslag.nl

  De site staat inmiddels ook op de radar van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Zij geven daarvoor de volgende argumenten:

  Politie waarschuwt voor Hurenmethuurtoeslag.nl

  Het LMIO heeft meldingen tegen de website Hurenmethuurtoeslag.nl ontvangen. Uit controle van de website is gebleken dat we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen spreken over een malafide website. Dat is gebleken uit:

   

  • Geen KvK- en btw-nummer op de website;
  • Geen algemene voorwaarden op de website;
  • Bemiddelingswebsite voor de verhuur van woningen: pas na betaling mag je een reactie sturen op een aangeboden woning;
  • Een klein aantal van aangeboden woningen staan niet te huur, maar te koop op Funda;
  • De overige woningen vertonen afwijkingen met de genoemde locatie

   

  De website Hurenmethuurtoeslag.nl staat inmiddels vermeld in de lijst met malafide handelspartijen op de website www.politie.nl. Daarnaast is er een verzoek verzonden naar de host om passende maatregelen te nemen tegen de website.

  Update 20:53: Website én Facebookpagina lijken (tijdelijk?) offline

  Dat is toch wel weer opvallend. Kort na publicatie van dit artikel zijn zowel de website als de Facebookpagina offline.

  Opgelicht?! houdt het vanzelfsprekend in de gaten, en tips over andere aanbieders van nephuurwoningen blijven uiteraard van harte welkom.

  Bron: Landelijk Meldpunt Internetoplichting

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant