Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Veel ongevraagde toezendingen door schimmige bedrijven

  Veel ongevraagde toezendingen door schimmige bedrijven

  Je hebt niks besteld, maar je ontvangt een koptelefoon of oordopjes van een schimmige webshop. Vervolgens krijg je de ene na de andere aanmaning om de oren. Wat nu?

  De redactie van Opgelicht?! krijgt de laatste dagen weer meldingen van ongevraagde toezendingen en opdringerige, zelfs dreigende mails met aanmaningen. Onderzoek wijst uit dat deze bedrijfjes onder verschillende namen opereren, maar dat de producten en aanmaningen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door dezelfde fraudeurs verstuurd worden. In alle gevallen zijn de bedrijfjes namelijk te herleiden tot dezelfde postbus in Weesp en wordt dezelfde (virtuele) kantoorruimte in Londen genoemd. Oppassen dus.

  Bekend bankrekeningnummer

  Wij krijgen meldingen van toezendingen en/of aanmaningen namens bedrijven met namen als Day Deal Offer, Trendy Hunts, VIP Mystery Box, Suscriptioncasa (voor de oplettende lezer: inderdaad, zonder b) en Discount Giraffe. Je kunt de facturen voldoen via PayPal, maar je kunt er ook voor kiezen om een handmatige bankoverschrijving te verwerken.

  Bewandelen we deze route, dan zien wij een opvallend detail. Het gaat in alle gevallen om een Duits rekeningnummer op naam van Shopping Fulfillment Center LTD met bijbehorend rekeningnummer DE42 7001 1110 6056 1412 50. Dat rekeningnummer komt ons helaas bekend voor: het bedrijf Bigdiscountshopper gebruikte eerder exact dezelfde bankrekening om betalingen op te ontvangen.

  Ook op ons forum en op Meld.nu staan topics over dit bedrijf.

  Zelfde website, postbus en adres

  De bedrijven Day Deal Offer, Trendy Hunts, VIP Mystery Box, Suscriptioncasa en Discount Giraffe hebben nog iets gemeen, en dat is dat ze stuk voor stuk gebruik maken van Postbus 144, 3180 AC te Weesp. Er wordt ook een (virtuele) kantoorruimte genoemd, en wel op het adres Kemp House, 160 City Road, London, United Kingdom, EC1V 2NX.

  In een aantal gevallen wordt als 'hoofdkantoor' het adres Mergenthaleralle 10-12 65760 Eschborn genoemd, eveneens een virtuele kantoorruimte. De kans dat daar daadwerkelijk werknemers van deze 'bedrijven' rondscharrelen, is echter zeer gering.

  Ook een blik op de websites van deze bedrijven is veelzeggend: afgezien van het (in de gauwigheid verzonnen) logo is de opmaak van de websites namelijk identiek, slechts de getoonde artikelen variëren per website. De tactiek is vermoedelijk dat het door de verscheidenheid aan verschillende namen minder makkelijk te achterhalen is dat het om dezelfde oplichters gaat.

  Voorbeeld van een factuur

  Dreigementen op de factuur

  Blijft betaling uit, dan zijn de consequenties ernstig, zo wil men je doen geloven. Niet alleen brengt men je al gauw herinneringskosten in rekening, als dat evenmin in een spoedige betaling resulteert, wordt het incassobureau ingeschakeld:

  Indien tijdige betaling onverhoopt uitblijft, zijn wij genoodzaakt de vordering ter incasso uit handen te geven. Na het uitblijven van betaling binnen deze 14-dagen-termijn, over het nog verschuldigde bedrag de wettelijke rente verschuldigd en zijn wij gerechtigd de buitengerechtelijke incassokosten in rekening te brengen. Deze incassokosten bedragen maximaal: 15% over openstaande bedragen tot € 2.500; 10% over de daaropvolgende € 2.500 en 5% over de volgende € 5.000 met een minimum van € 40,00.

  Laat je hier echter niet door van de wijs brengen. Er is sprake van ongevraagde toezendingen: je bent wettelijk niet verplicht om te betalen. Je kunt de producten terugsturen, maar je kunt ze net zo goed houden, er zit voor jou geen enkele consequentie aan. Meer weten over ongevraagde toezendingen? De ConsuWijzer heeft het één en ander voor je op een rij gezet.

  Bron: ConsuWijzer / Meld.nu

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant