Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vals DHL-bericht over extra kosten door te groot pakket

  Vals DHL-bericht over extra kosten door te groot pakket

  Vanwege de grootte van jouw DHL-pakket wordt er 1,99 euro extra in rekening gebracht, staat in de valse sms. 

  Het bericht is afkomstig van een Pools telefoonnummer: ‘+48 516 594 432’ en bevat slordig taalgebruik. Zo staat er: “Vanwege de grootte van uw pakket, voordat uw pakket wordt afgeleverd!” Hieruit kun je al concluderen dat het geen legitiem bericht is. Phishing namens bezorgdiensten als DHL komt regelmatig voor. Blijf via pushberichten op de hoogte van dit onderwerp via onze gratis Opgelicht?!-app (te downloaden via de App Store en Play Store). 

  Verdoezeld webadres

  Het koeriersbedrijf laat op zijn website weten dat een valse sms vaak een verkorte URL bevat die de uiteindelijke bestemming van de link verdoezelt. Dit is ook het geval in bovenstaand bericht. Zo lijkt het alsof je op ‘https://jii.li/HTcRo klikt, maar eigenlijk word je naar de pagina ‘aeg.mwd.mybluehost.me’ geleid. 

  Controleer een valse link

  Check een link in een bericht door op je desktop met je muis op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Let op dat je niet klikt. In beeld verschijnt de volledige link of een voorvertoning van de website. 

  Als je deze handeling uitvoert op de link in het bericht, blijkt al snel dat je naar een valse DHL-website wordt geleid. Phishing per sms wordt ook wel smishing genoemd. 

  Waar voldoet een DHL-bericht aan?

  • Een betaalverzoek van DHL Express bevat altijd het waybill-/zendingsnummer van jouw zending. Het advies van DHL: “Klik nergens op, maar noteer en controleer het zendingsnummer via Track & Trace op ‘dhlexpress.nl’. 
  • Een mailadres van DHL eindigt altijd op ‘dhl.com’.

  Verder laat DHL op zijn site weten dat het bedrijf alleen mailt, WhatsAppt of sms’t bij:

  • Informatie over de status van jouw zending vanuit DHL Express.
  • Betaling van BTW en/of invoerrechten voor een pakket dat je uit het buitenland ontvangt. 

  Opgelicht, wat nu?

  Als je op de link hebt geklikt is er nog geen directe reden tot paniek. Als je er zeker van wil zijn dat jouw apparaat vrij is van malware, kun je een virusscanner downloaden. 

  Heb je op de link geklikt en je gegevens ingevuld? Verander dan het wachtwoord van je DHL-account en stel het koeriersbedrijf op de hoogte. Hier een aantal tips om een sterk wachtwoord aan te maken. Heb je ook je bankgegevens ingevuld? Neem dan direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij voor de juiste hulp. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant