Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Trap niet in deze nepmail van ING: ‘Update de Mobiel Bankieren App’

    Trap niet in deze nepmail van ING: ‘Update de Mobiel Bankieren App’

    “Ben jij nog up to date? Check je app!.”, daar begint de valse mail uit naam van ING mee. Naast de interpunctiefout, ben je ook niet zo ‘up to date’ na het updaten van de app als de oplichters doen lijken. Laat je dus niet misleiden door deze nepmail.
     

    Grote kans dat je als ING-klant de Mobiel Bankieren App op je telefoon hebt staan en daarom ook erg logisch dat oplichters hierop in spelen. Hoewel ze erg hun best hebben gedaan om de phishingmail zo betrouwbaar mogelijk te laten overkomen, zijn er een aantal opvallende slordigheden. 

    Bron: Fraudehelpdesk

    Verkeerd taalgebruik

    Een van de eigenschappen van een phishingmail is een onpersoonlijke aanhef. Zo word je in deze mail aangesproken met ‘heer/mevrouw’ en niet met je eigen achternaam’. 

    Verder zijn de online oplichters niet alleen in de eerste zin de mist ingegaan met interpunctie. Ook in de tweede alinea, na “LG)”, wordt de zin afgesloten met twee punten. Daarnaast heeft het woord ‘verifieren’ geen trema op de ‘e’. 

    Verifieer de medewerker

    De mail wordt afgesloten met een volledige naam en ‘Directeur Klantenservice’. Dit gebeurt ook bij officiële berichten van ING. Om te controleren of de persoon echt Directeur Klantenservice is bij ING, kun je de naam zelf even opzoeken om te verifiëren. 

    Klik niet op de URL

    De oplichters maken je wijs dat de app een update nodig heeft, omdat je dan 'weer aan alle nieuwe veiligheidsstandaarden en verbeteringen' voldoet. Dit is iets waar de ING haar klanten voor waarschuwt. De bank geeft aan dat het erg verdacht is als je wordt verzocht in te loggen via een link ‘om veiligheidsredenen’,  zoals bij deze mail het geval is. Inloggen bij ING gaat namelijk alleen via de app of de inlogpagina die je zelf opzoekt via de ING website. Wil je nooit een update voor de Mobiel Bankieren App missen? Stel dan 'automatisch updaten' in. 

    Extra tips om ING-phishingmails te herkennen

    • ING mailt alleen met e-mailadressen die eindigen op @ing.nl, @ing.com, @businessboost.nl, @mail.ing.nl, @emailing.ing.nl, @verzekeren.ing.nl, @emailing.businessboost.nl of @ingprivatebanking.nl.
    • Nieuwsgierig waar een link naartoe leidt? Controleer of de link betrouwbaar is door op je smartphone de link enkele seconden in te drukken. Ditzelfde kun je doen op je laptop, door met de cursor op de link te gaan staan (en niet te klikken!). Controleer of het webadres dat verschijnt overeenkomt met de URL in het bericht.
    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant