Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor deze mail namens CJIB over openstaande vordering

  Pas op voor deze mail namens CJIB over openstaande vordering

  “Uw openstaande schuld met CJIB-nummer 29672623 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan”, zo begint een nepmail uit naam van het CJIB. Als je niet direct betaalt, dan wordt er gedreigd met een beslaglegging. 

  Hoewel de nepmail erg overtuigend overkomt, hoef je je geen zorgen te maken. Het CJIB mailt, sms’t of appt je nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. Bovendien begint een mail van een betrouwbare instelling als het CJIB niet met “Geachte heer/mevrouw”. Dit is te onpersoonlijk. 

  Dreigende toon

  “Op 27 oktober 2023 zal je gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriaal beslaglegging”. Met deze zin proberen de oplichters angst te zaaien, in de hoop dat jij overgaat tot betalen. Om het verhaal extra aan te dikken, voegen ze onderaan de mail toe: “Let op: bij executoriaal beslaglegging wordt de hoofdsom verhoogd met proceskosten en de wettelijke rente.” Zo doen ze het lijken alsof je nog meer geld kwijt bent als je nu niet direct betaalt. Twijfelaars kunnen door deze zin worden overgehaald. 

  Geef je niet toe aan deze manipulatieve trucs en houd je geld voor jezelf. 

  Gevaarlijke linkjes

  In de mail staat dat je beslaglegging kunt voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen. “Via onderstaande knop kunt u het openstaande bedrag direct voldoen met iDeal.” In deze zin kun je klikken op het woord ‘iDeal’, wat bovendien verkeerd is geschreven (iDEAL is de correcte spelling). 

  Ook dien je het CJIB-nummer te vermelden tijdens het betalen. In dit geval is ‘29672623’ klikbaar. Sta je op het punt om de openstaande schuld te betalen? Dan is het verleidelijk om te klikken op de blauwe knop “Betaal openstaande schuld”.

  Betaal niet

  Druk je toch op de betaallink? Dan is de kans groot dat je op een website komt die lijkt op de officiële website van het CJIB. Op die valse website staat een link waarmee je het bedrag kunt betalen. Via deze weg hebben de oplichters de mogelijkheid om je bankrekening te plunderen. Geef online criminelen geen kans en leer phishing herkennen

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant