Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor telefoonronselaars

  Politie waarschuwt voor telefoonronselaars

  De politie Den Haag waarschuwt dat in de hofstad oplichters actief zijn, die jongeren lokken om een telefoonabonnement af te sluiten. Ze zouden hiervoor 500 euro krijgen.

  Diverse jongeren worden via Instagram benaderd door mannen die ze aanbieden snel geld te verdienen. Ze spreken vervolgens samen af. De potentiële slachtoffers krijgen de opdracht een telefoonabonnement op hun eigen naam af te sluiten. In ruil daarvoor zouden de jongeren enkele honderden euro's krijgen.De gratis telefoon die ze bij het abonnement krijgen, moeten ze bij de mannen inleveren. Een vriend van een van de oplichters zou bij de telefoonwinkel werken. Hij haalt het abonnement weer uit het systeem.

  Opgelicht

  De criminelen geven de slachtoffers echter geen geld en gaan ervandoor met de dure smartphone. De vriend van de oplichters die bij de telefoonwinkel werkt, bestaat ook niet. Vervolgens zitten de gedupeerden opgescheept met een duur telefoonabonnement. Ook hebben de slachtoffers niets verdiend. Het abonnement moeten ze wel tot het einde van de looptijd betalen.

  Zelf strafbaar

  De politie benadrukt dat er niet alleen misbruik gemaakt wordt van je identiteit. Je bent zelf ook schuldig aan oplichting. Je wordt dus niet alleen zelf opgelicht: zelf ben je ook strafbaar.

  Uitzending

  Opgelicht?! maakte in maart van dit jaar een item over telefoonronselaars. De truc komt grotendeels met de bovenstaande waarschuwing overeen. Het verschil is dat de slachtoffers in de uitzending onder druk staan, terwijl het in dit bericht gaat om vrijwillige handelingen.

  Bron: Facebook Politiebureau Jan Hendrikstraat

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant