Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor 'prikfraudeurs' die zich voordoen als GGD-medewerkers

  Politie waarschuwt voor 'prikfraudeurs' die zich voordoen als GGD-medewerkers

  Een 90-jarige en 83-jarige vrouw uit het Zuid-Hollandse Heerjansdam zijn in januari en februari slachtoffer geworden van 'prikfraudeurs'. Er kwamen mensen aan de deur die zich voordeden als medewerkers van de GGD die een coronavaccin kwamen toedienen.

  De vrouwen lieten hen binnen en hebben volgens de politie 'een prik' gevoeld. Of de vrouwen daadwerkelijk zijn geïnjecteerd en met welke stof dan, is volgens een woordvoerder van de politie nog in onderzoek. Ze spreekt van 'een bizarre zaak' omdat er niets is ontvreemd uit de woningen en er evenmin moest worden betaald voor de vaccinatie.

  'Het motief is een raadsel'

  'Het is voor ons een raadsel welk motief de daders hadden. Dat maakt wat er is gebeurd ook erg eng', aldus de woordvoerder. In het ene geval kwam een man langs, in het andere een vrouw. De 83-jarige dame werd een paar dagen na de vermeende inenting nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Familie van de slachtoffers roken onraad en schakelden de politie in.

  Ook meegemaakt? Politie vraagt je om je te melden

  Voor zover bekend zijn dit de enige twee voorvallen. 'Al sluiten we niet uit dat andere slachtoffers zich alsnog melden', zegt de politie die waarschuwt voor deze vorm van oplichting en benadrukt dat vaccinaties niet aan huis worden gezet. Als mensen toch aan de deur komen, wordt geadviseerd niet open te doen en 112 te bellen.

  De politie vraagt mensen die ook thuis zijn benaderd voor een coronavaccin - zogenaamd door de GGD - zich te melden. Ook als je de deur hebt dichtgehouden. Je kunt dan bellen naar 0900-8844. Dat geldt ook als je meer over de mogelijke daders weet. Anoniem melden kan via 0800-7000.

  De tweet van de politie:

  Bron: ANP / Politie

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant